30 apr. 2020 | 18:28

Un gram de atenție în izolare: cum își distribuie dealerii drogurile

ACTUALITATE
Un gram de atenție în izolare: cum își distribuie dealerii drogurile

Consumul de droguri nu s-a oprit nici pe timp de pandemie, așa că dealerii a trebuit să găsească modalități mai creative de distribuire.

Restricțiile de circulație și respectarea distanțării sociale au stricat, printre altele, și afacerile dealerilor. Pentru că nu mai pot ieși pe stradă, aceștia au găsit alte metode de livrare. Potrivit Interpol, traficanții recurg la serviciile de livrare la domiciliu pentru a trimite drogurile către clienții lor, în mai multe țări din lume. A alertat cele 194 de ţări membre cu privire la acest nou mod de operare.

Poliția din Spania a arestat în aprilie, în orașele Valencia și Alicante, șapte persoane deghizate în curieri ai unor companii care livrează, în mod obișnuit, mâncare. Numai că aceștia nu duceau pizza la adrese, ci distribuiau cocaină şi marijuana pe biciclete, motociclete şi maşini.

Acelaşi mod de operare a fost indentificat de poliţie în țări precum Irlanda, Malaezia, Spania şi Marea Britanie. În fiecare au fost identificați curieri falşi care livrau la domiciliu substanțe precum cocaină, marijuana, ketamină sau ecstasy.

Dealerii livrează droguri direct la domiciliu

Cazuri s-au mai înregistrat și în alte state ale lumii. În Iralnda, de exemplu, poliţia a descoperit 8 kilograme de cocaină şi două pistoale în cutii de carton pentru pizza. În același timp, în Malaezia, un curier a contactat poliția pentru că a început să aibă suspiciuni după ce a fost trimis să livreze o comandă de lipii care cântăreau 11 kilograme.

Interpol spune că există posibilitatea ca acești curieri din cadrul companiilor care oferă astfel de servicii să fie complici la această afacere. Pe de altă parte, aceștia ar putea fi utilizaţi fără voia lor în transportul de droguri sau traficanţii înşişi s-ar putea deghiza în curieri.

„Infractorii continuă să se adapteze lumii bulversate de pandemia de COVID-19„, subliniază Stephen Kavanagh, directorul serviciilor de poliţie Interpol.