Trucuri Windows 10: cum vezi cât de solicitate sunt procesorul și placa video, fără aplicații suplimentare

Trucuri Windows 10: cum vezi cât de solicitate sunt procesorul și placa video, fără aplicații suplimentare

Nu de puține ori, ești curios cât de folosit îți este procesorul atunci când stai pe internet sau cât de uzată îți este placa video într-un joc. Microsoft îți oferă instrumentele necesare pentru a afla răspunsul în Windows 10.

În urmă cu câțiva ani, înainte de Windows 10, trebuia să instalezi diverse aplicații pentru a măsura gradul de utilizare al procesorului, al plăcii video, al hard disk-ului, memoriei RAM sau al conexiunii de rețea. Între timp, lucrurile s-au simplificat destul de mult, iar pentru că cei de la Microsoft și-au dat seama cât de utile sunt acele informații, acum pot fi aflate direct din Windows.

Noul Task Manager, introdus inițial în Windows 8, dar și Xbox Game Bar te ajută să știi dacă ai o configurație hardware prea slabă pentru activitățile pe care le întreprinzi. În doar câteva minute, poți afla dacă ai nevoie de un procesor mai puternic sau placa video trebuie schimbată, pentru a te bucura de cel mai nou Call of Duty în condiții optime.

Pentru a vedea procentul de uzură al procesorului, pornește Task Manager, fie prin combinația Ctrl + Shift + Esc, fie printr-un click dreapta pe o zonă goală bara de start și un click pe Task Manager. Dacă vrei să-ți rămână acea fereastră informativă peste orice aplicație, din Options, alege Always on top. Accesează tab-ul Performance, alege din stânga secțiunea care te interesează și, pentru a obține doar uzura procesorului, fă dublu click pe graficul din dreapta, la fel ca în imaginea de mai jos.

Pentru a vedea uzura plăcii video, dar și a procesorului, poți apela la Xbox Game Bar, prin apăsarea tastelor Windows + G. Ar trebui să vezi imediat un Widget precum cel de mai jos, din stânga. Pentru a-l fixa pe ecran, apasă pe acul de siguranță din colțul din dreapta sus. Dacă nu îți apare acea secțiunea din Xbox Game Bar, fă click pe Performance, în bara din centru sus a ecranului.

Utilizare sistem monitorizare resurse