13 aug. 2020 | 11:00

Toți șoferii trebuie să știe: lista schimbărilor introduse la înmatriculări, înregistrări auto și altele

ACTUALITATE
Toți șoferii trebuie să știe: lista schimbărilor introduse la înmatriculări, înregistrări auto și altele

Printr-un ordin recent publicat de Ministerul Afacerilor Interne, s-au adus numeroase modificări la procedura înregistrării, înmatriculării și radierii unui autovehicul pe teritoriul României. Schimbări există și la eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe.

Dintr-un punct de vedere, schimbările aduse de MAI formalităților listate mai sus vor facilitatea simplificarea procedurilor. În plus, vor aduce niște clarificări.

Cea mai importantă schimbare introdusă în ordinul ministerial 120/2020 vizează înmatricularea mașinilor noi. Documentul permite dealerilor auto să efectueze formalitățile de înmatriculare în numele cumprătorului, pe baza unui mandat notarial.

La transcrierea dreptului de proprietate, adică atunci când se schimbă proprietarul mașinii, au loc mai multe modificări în privința celor necesare:

  • nu mai este nevoie de fișa de înmatriculare, ci de dovada înregistrării la organul fiscal pe numele proprietarului/utilizatorului;
  • a dispărut ideea ca în certificatul de înmatriculare al fostului proprietar să mai fie trecută transmiterea dreptului de proprietate;
  • a apărut posibilitatea expresă de a aduce plăcuțele a căror combinație a numărului de înmatriculare a fost păstrată anterior de către solicitant.

Fișa de înmatriculare a fost eliminată complet și înlocuită dovada înregistrării la organul fiscal pe numele proprietarului, utilizatorului. În ceea ce privește documentul pentru delegarea procesului de înmatriculare la altă persoană, este nevoie de o procură specială autentică, realizată la notar.

De acum înainte, eliberarea unei plăcuţe cu număr de înmatriculare sau înregistrare în locul celor furate, pierdute sau deteriorate, se va efectua în termen de cel mult 30 de zile de la data la care a intervenit una dintre aceste situaţii.

În același ordin ministerial se menționează că eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare se face cu următoarele modificări:

  • nu mai trebuie adusă cartea de identitate a vehiculului;
  • chestiunea poate fi făcută și prin mandatar, cu procură specială autentică.

Pentru autorizația de circulație provizorie, se depun și documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, atunci când mașina a mai fost înmatriculată în alt stat (în original și în copie). De asemenea, trebuie adus și originalul documentului care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, nu doar copia. Și aici lucrurile se pot rezolva prin mandatar cu procură specială autentică. În cazul în care documentele din statul străin lipsesc, se va autoriza provizoriu circulația pentru cel mult cinci zile, fără a se depăși însă data la care expiră asigurarea obligatorie auto.

Modificările legate de înregistrarea autovehiculelor sunt cât se poate de clare. „Se înregistrează la nivelul primarilor comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București numai tractoarele agricole sau forestiere, remorcile destinate a fi tractate de către acestea, troleibuzele, mopedele și cvadriciclurile ușoare așa cum sunt prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2013 privind omologarea și supravegherea pieței pentru vehiculele cu două sau trei roți și pentru cvadricicluri, omologate potrivit legii, pentru care Regia Autonomă «Registrul Auto Român» a emis cartea de identitate a vehiculului, mașinile autopropulsate pentru care Regia Autonomă «Registrul Auto Român» a emis atestatul tehnic, precum și tramvaiele și vehiculele cu tracțiune animală”, prevede actul normativ. Practic, noile referiri (cele subliniate) sunt conforme cu reglementările europene.

În teorie, va exista și posibilitatea eliberării unui duplicat al certificatului de înmatriculare și realizarea solicitării de păstrare a numerelor în format electronic, online. Dacă vrei, pentru acest proceduri vei mai ieși din casă. Din păcate, această funcționalitate trebuie întâi să fie pusă la dispoziție pe site-ul DRPCIV.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele