Toți șoferii trebuie să afle asta urgent: care e, de fapt, cea mai bună benzină

Toți șoferii trebuie să afle asta urgent: care e, de fapt, cea mai bună benzină

Când vine vorba de întreținerea mașinii, șoferii știu că trebuie să aleagă cele mai bune piese. Dar nu e valabil doar pentru componente auto, ci și pentru combustibil. În acest context, trebuie să știi cum alegi cea mai bună benzină pentru mașina ta.

Combustibilul este inima motorului și a mașinii. Dacă alegi ce e mai bun pe piață, atunci cu siguranță poți prelungi durata de viața a pieselor din interior.  Când vine vorba despre benzină, există două tipuri de combustibil pe care-l găsești în benzinăriile de la noi.

E vorba de benzină de 95 și de 99. 

Evident că prețurile sunt diferite. Dar iată de ce aceste diferențe de preț.

Cum alegi cea mai bună benzină pentru mașina ta

Benzină este pulverizată de injector în interiorul camerei de ardere și amestecată cu oxigen. Asta ca să înțelegi principiul simplu în baza căruia funcționează motorul tău. Când pistonul ajunge în cea mai înalta poziție, acest amestec este aprins cu ajutorul unei mici descărcări electrice realizată de o bujie.

Energia creată de explozie împinge pistonul în jos, care mai departe mișcă arborele cotit sau vibrochenul. Acesta transmite ulterior puterea sistemului de transmisie și după ajunge la roată.

Acest amestec de aer și combustibil trebuie să fie tot timpul optimizat. Și aici trebuie să știi care-i benzina cea mai bună pentru tine. Dacă în interiorul cilindrului acest amestec se aprinde înainte de a primi scânteie, acest proces se numește detonatie, practic motorul aprinde amestecul necontrolat, ceea ce poate crea probleme majore.

Acele cifre de la benzină reprezintă, de fapt, cifra octanică. Practic, o benzină cu o cifra octanică mai mare crește raportul de compresie din camera de ardere și, pe cale de consecință, capacitatea motorului de a-și folosi puterea la nivel maxim. Într-un motor cu un raport de compresie mare, folosirea unei benzine cu o cifra octanică mai mică decât cea indicată de constructor, poate distruge motorul, declanșând detonatii.

Pe scurt, benina premium nu oferă putere mai mare unui motor decât benzină normală. Dar permite motoarelor mai puternice să folosească toată puterea motorului. Dacă deții așadar o mașină cu motor puternic, ar fi bine să te orientezi spre un tip de benzină cu cifră octanică mai mare – adică 99.

Citește și: