Toți românii sunt vizați: dacă ai un loc de muncă, angajatorul poate face legal așa ceva

Toți românii sunt vizați: dacă ai un loc de muncă, angajatorul poate face legal așa ceva

Autoritatea română de protecție a datelor (ANSPDCP) a specificat în ce condiții este permisă prelucrarea datelor ce pot divulga locația unei persoane care are loc prin colectarea și accesarea informațiilor obținute prin GPS.

ANSPDCP a specificat acest lucru în cadrul raportului de activitate pe 2019 publicat recent pe site-ul propriu, notează Avocat.net. Cine va fi afectat de această decizie? Angajatorii și salariații, în condițiile în care primii i-ar putea monitoriza pe cei din urmă prin GPS.

Cum va afecta acest lucru salariații din țară

Astfel, ANSPDCP, când a vorbit despre prelucrarea datelor ce vizează locația unor persoane prin GPS, a confirmat faptul că Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) trebuie respectat în privința unor asemenea activități, conform aceleiași surse.

Cel mai important, interesul legitim, ca bază pentru prelucrarea legală a datelor a fost accentuat de către ANSPDC, în contextul prelucrării datelor prin GPS. De asemenea, s-a mai pus accent pe importanța stabilirii unui echilibru între interesele vizate – pe de o parte, ale părții ce prelucrează date, pe de alta, ale persoanei ale cărei date sunt vizate. Dar și faptul că, dacă persoana vizată de prelucrare are un interes ce prevalează față de cel al operatorului, atunci prelucrarea nu mai este legală – în baza interesului legitim.

ANSPDCP a mai menționat și prevederile Legii nr. 190/2018, care stabilește condițiile în care poate avea loc o monitorizare a salariaților. Mai mult, ANSPDCP  a accentuat și alte elemente ce trebuie luate în considerare de către angajator. Aici, autoritatea s-a referit la demararea unei analize de risc, pentru a analiza riscurile implicate în monitorizare, dar și la informarea clară a angajaților că sunt monitorizați prin GPS.

Tot în legătură cu datele personale, recent, o bancă din România al cărei nume nu a fost făcut public a făcut o greșeală de neiertat. A trimis toate datele personale ale unor români către alte persoane, prin email.

În total, au fost afectate 56 de persoane fizice, iar banca a notificat Autoritatea Națională de Supraveghere în privința situației deosebit de grave. În plus, instituția bancară a sunat persoanele care au primit emailurile, iar 30 dintre ele au confirmat ștergerea mesajului buclucaș. Ca referință, acele date reprezintă tot ce ai nevoie pentru a fura identitatea cuiva, pentru a face un credit, un cont bancar, pentru a schimba diverse parole la servicii online, etc. Momentan, nu este clar dacă vor fi contactați și cei afectați, ale căror date private au fost partajate cu terți.

Citește și: