Toți românii cu mașini pe benzină și motorină trebuie să afle asta urgent. Se întâmplă cu prețurile

Toți românii cu mașini pe benzină și motorină trebuie să afle asta urgent. Se întâmplă cu prețurile

Românii cu mașini pe benzină și motorină s-au bucurat în 2020. Prețul a scăzut foarte mult și cei mai mulți se întreabă cât va ține „minunea”. În același timp, crește cererea de mașini electrice. Se prea poate ca acum să avem un răspuns.

Estimările specialiștilor indică spre o creștere a prețului petrolului abia într-un an, dacă nu chiar mai mult. Cererea mondială de petrol va crește anul viitor comparativ cu anul acesta, pe măsură ce lumea depășește pandemia de coronavirus, dar nu va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei mai devreme de 2022. Analiza a fost prezentată de Agenția Internațională a Energiei (IEA).

„Prima noastră estimare pentru întregul an 2021 arată că cererea de petrol va crește cu 5,7 milioane de barili pe zi (bpd), ceea ce înseamnă că la un nivel de 97,4 milioane bpd va fi cu 2,4 milioane bpd sub nivelul din 2019. Livrările reduse de combustibili pentru avion și kerosen vor afecta cererea totală de petrol până cel puțin în 2022… în condițiile în care industria aeronautică se confruntă cu o criză existențială.”
IEA

IEA mizează pe o cădere istorică de 8,1 milioane bpd a cererii mondiale de petrol în 2020. Dar această analiză e optimistă față de mai, contează Profit.ro. Atunci, căderea era cu aproape 500.000 bpd mai mare.

Ce se întâmplă cu prețul la benzină și motorină în România?

Pe 22 iunie, prețul minim al benzinei e mai mare decât în timpul stării de urgență. Astfel, pe 22 iunie, cea mai ieftină benzină e la 4,22 lei în Bacău. Cea mai ieftină motorină e în Constanța, la 4,38 lei. În București, prețul minim al benzinei e la 4,3 lei și motorina e la 4,52 lei.

Barilul de petrol e la peste 40 de dolari. Dar, pe partea de ofertă, IEA susține că în mai oferta mondială de petrol a scăzut cu 11,8 milioane în luna mai, în condițiile în care Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și alți mari producători precum Rusia, un grup cunoscut sub denumirea de OPEC+, și-au redus producția cu 9,4 milioane bpd.

Citește și: