Acum e momentul, șoferi: se întâmplă la pompă cu benzina și motorina în România

Acum e momentul, șoferi: se întâmplă la pompă cu benzina și motorina în România

Benzina și motorina s-au ieftinit foarte mult în România de când a izbucnit criza de coronavirus. Iată cât costă acum un litru de carburant la pompă în România.

Prețul petrolului s-a dus în jos de la izbucnirea pandemiei de coronavirus. Cum era normal, având în vedere contextul internațional, prețurile la benzină și motorină au urmat aceeași direcție. Un litru de carburant este extrem de ieftin acum la pompă, după cum poți vedea aici.

Cât costă un litru de benzină și motorină la pompă în București

Spre exemplu, un litru de benzină standard costă 4,18 lei la stația Petrom de pe șoseaua Alexandriei din București, considerată cea mai ieftină. Tot acolo, un litru de motorină standard e 4,44 lei.

Important de reținut, însă, că prețul poate varia de la o stație de la alta. Ce e de știut, însă, e că prețul unui litru de carburant e sub 4,5 lei la mai toate stațiile de alimentare.

Ca minime, Bacău are benzina la 4,13 lei, în timp ce Agigea are motorina la 4,12 lei. Spre comparație, motorina în București costă 4,44 lei la cea mai ieftină benzinărie.

Timișoara și Iași continuă să aibă cele mai mici prețuri dintre orașele mari: 4,19 lei, respectiv 4,39 lei pentru motorină.

Ieftinirea carburanților, semn al crizei

Ar fi important, totuși, să reții că un preț mic la benzină și motorină prevestește și o criză. Înseamnă, între altele, că cererea e scăzută, semn că lucrurile nu merg așa cum ar trebui și multe afaceri sunt trase pe dreapta. Ia drept exemplu Venezuela, acolo unde oamenii stau la coadă pentru a alimenta.

Statul sud-american era oricum greu încercat în ultimii ani. Pandemia de coronavirus a agravat și mai tare situația, iar oamenii au ajuns să stea la coadă pentru a alimenta cu benzină și motorină. Lucrurile s-au agravat, iar prețurile alimentelor au crescut cu 80% de la instaurarea carantinei, iar benzina și motorina sunt raționalizate. Asta înseamnă cozi uriașe la stațiile de alimentare, iar carburanții nu-s pentru toată lumea.

„Uneori stai toată ziua la coadă și afli că nu mai este benzină. Lunea trecută am ajuns la coadă la 3 dimineața, iar la 3 după-amiază, după 12 ore, mi-au spus că nu mai au carburanți. Dimineață trebuie să operăm un pacient care are cancer rectal. Avem nevoie de benzină, să putem ajunge la clinică, să ne tratăm pacienții. Cancerul nu se oprește.”
Rafael Barrios Armas, un chirurg venezuelean în vârstă de 71 de ani, într-un reportaj realizat de BBC.