22 mai 2020 | 11:59

Toți românii cu card bancar trebuie să știe. Rămâi fără bani dacă ignori aceste detalii

BANI
Toți românii cu card bancar trebuie să știe. Rămâi fără bani dacă ignori aceste detalii

Cu siguranță încă ai card bancar, în ciudat tuturor demersurilor băncilor de-a muta tranzacțiile online. Și dacă tot ai card bancar, e bine să știi la ce pericole ești expus.

ING Bank și, mai recent, Banca Transilvania au venit cu o propunere interesantă: scoți bani de la bancomat fără card. Cum e posibil? Prin aplicația pe care o are fiecare bancă.

La BT, de exemplu, noua versiune a BT Pay le permite utilizatorilor să folosească telefonul pentru a retrage bani de la toate bancomatele Băncii Transilvania. Trebuie doar să intri la „Retrage cash” din ecranul principal al aplicaţiei. Alegi suma dorită, după care e generat un cod, primit prin SMS. La bancomat alegi „Cash fără card”, introduci codul și suma menţionată în aplicaţie. Și, gata, retragi bani fără card.

În ciuda demersurilor digitale, nu au dispărut fraudele care te pot lăsa fără bani. Ți-am explicat deja la ce să fii atent la bancomat. Acum e timpul să fii atent la alt tip de pericole.

Riscurile la care să fii atent ca să nu rămâi fără bani

România, din fericire, e la un nivel scăzut al fraudei bancare. Asta și pentru că metodele de plată sunt destul de bine securizate, iar plata prin swipe nu e practică. Totuși, sunt câteva pericole care rămân, după cum le-am notat mai jos.

Metoda „accidentul” – aici e destul de clar: ești contactat și ți se cer bani sub pretextul unor vătămări suferite de rude apropiate, care au nevoie urgentă de fonduri pentru spitalizare sau alte nevoi imediate.

„Moștenirea neașteptată” –  cumva firesc, primești un mail, ca în schema „prințul nigerian”, și ești anunțat că ai primit bani. Dar trebui să trimiți bani, să dai date personale și să aștepți.

„Loteria magică” – un necunoscut te informează pe mail că ai biletul câștigător și trebuie să trimiți datele personale sau să plătești o taxa pentru transferul banilor. Și, da, asta chiar dacă tu nu ai participat niciodată.

„Mașina prea ieftină” – practica asta e folosită și pentru alt tip de produse, dar în special pe mașini. Ai în față un anunț fals de vânzare a unei mașini la un preț excepțional, prin care cei interesați sunt chemați să depună o sumă de bani printr-un serviciu internațional de transfer bancar. Banii sunt retrași ulterior în baza unui act de identitate fals pe numele persoanei respective, folosind referința tranzacției. Și tu rămâi păgubit.

Nu în ultimul rând, fii atent și la ce-a transmis SRI de curând.  Serviciul Român de Informații a transmis că circulă pe WhatsApp un mesaj prin care le pot fi furate datele bancare oamenilor. Mesajul este redactat în limba română și invită utilizatorii să acceseze un link pentru descărcarea de informaţii privind SARS-CoV-2. Sintagma utilizată în conţinutul mesajului este „Detalii secrete! (COVID-19)”.

Astfel de mesaje pot fi transmise și în alte situații, nu doar în criza medicală. Băncile au anunțat deja că nu cer date așa.