14 dec. 2020 | 12:16

Toți cei cu centrale de apartament trebuie să știe asta. Trucuri prin care economisești când stai acasă

CHESTII
Toți cei cu centrale de apartament trebuie să știe asta. Trucuri prin care economisești când stai acasă

Anul acesta am stat mai mult acasă, având în vedere pandemia de COVID-19. Evident, stând mai mult acasă, mulți dintre noi transformându-ne casa în birou, consumăm mai multă apă, energie electrică și se vede în facturi. Există, totuși, niște trucuri prin care să economisești când stai acasă.

În acest context, specialiștii de la România Eficientă, un proiect privat de eficiență energetică, de interes public național, derulat de Energy Policy Group (EPG), în parteneriat cu OMV Petrom, au făcut o listă de sfaturi. Ei oferă astfel câteva sfaturi utile despre cum să consumăm energia electrică eficient și pentru a economisi niște bani, iar lista a fost publicată pe Economica.net.

Trucuri pentru spălat vase și haine

În primul rând, când speli vasele, oprește apa cât timp îndepărtezi cu buretele resturile de mâncare. Mașinile moderne de spălat vase consumă mai puțină apă și energie, iar cele mai multe au un mod „Eco”. Utilizează mașina de spălat vase doar când ai suficiente vase murdare să o umpli la capacitate maximă.

Evident, stai mai mult acasă, muncești, murdărești mai multe vase, mai multe haine, cârpe de șters praful etc. Așadar, nu folosi mașina de spălat rufe doar pentru câteva haine. Așteaptă să se adune destule rufe pentru a o folosi la capacitate maximă. Nu folosi funcția de prespălare dacă rufele nu sunt foarte murdare și evită pe cât posibil să folosești uscătorul de rufe. Un ciclu de uscare poate folosi de două ori mai multă energie decât un ciclu de spălare.

Electricitatea și căldura din casă

Apoi, atenție la consumul “fantomă” de electricitate. Circa 25% din factura la energie electrică reprezintă consumul aparatelor electrocasnice precum computerele, sistemele stereo și televizoarele. Deconectează aparatura când nu o folosești. Dispozitivele inteligente conectate la internet (televizoare inteligente, console de jocuri, imprimante) consumă electricitate chiar și în modul standby.

Aerul din interior poate fi mai poluat decât cel din exterior, dacă stai mult în casă. Unul dintre factori este dioxidul de carbon care, în concentrație prea mare, poate duce la somnolență, dureri de cap sau dificultăți de concentrare. Așadar, nu uita să aerisești zilnic încăperile, în reprize scurte, cu fereastra larg deschisă. Important: oprește termostatul caloriferului când faci asta. Nu deschide ferestrele dacă-ți este prea cald. Redu, în schimb, temperatura sistemului de încălzire. Draperiile nu vor lăsa căldura să se piardă prin geam, decât dacă tu permiți acest lucru. Așa că acoperă ferestrele seara și vei ține mai multă căldură în interior. Ziua, trage-le deoparte și profită de căldura naturală a soarelui.

Trucuri pentru a folosi mai puțin curent

În ceea ce privește mâncarea, unora le e dor de restaurante, dar alții chiar au făcut o pasiune din gătit, de când lucrează de acasă. Totuși, vom consuma energie mai multă pentru gătit. Dacă gătești utilizând un cuptor electric obișnuit, pentru un consum eficient folosește funcția ventilator, care-ți permite să setezi o temperatură cu 20°C mai mică. Preîncălzește doar când este absolut necesar și taie alimentele în bucăți cât mai mici, ca să fiarbă mai repede. Cu cât folosești mai multă apă în vasul de gătit, cu atât consumi mai multă energie ca să o încălzești. Vasele de gătit sub presiune reduc timpul de preparare a mâncării, conducând la economii de energie de cel puțin 50%. Pentru cuptor, folosește recipientele de sticlă – rețin căldura mai bine și alimentele se vor găti mai repede.

Este demonstrat că iluminatul ne influențează starea de spirit. Un iluminat corespunzător contribuie la o concentrare mai bună, dar și la un randament mai ridicat. Așadar, există niște trucuri și aici: oprește luminile de care nu ai nevoie. Lămpile flexibile de citit sunt mai eficiente decât cele de tavan, care iluminează toată încăperea inutil. Evită folosirea candelabrelor și a lămpilor cu mai multe becuri, care au o eficiență mai scăzută. Dacă ai nevoie să aprinzi și să stingi des lumina, evită lămpile fluorescente și alege în schimb unele LED. De asemenea, aranjează mobilierul astfel încât să profiți cât mai mult de lumina naturală.