Toți cei care stau la bloc trebuie să știe asta. Cum și unde poate o asociație de locatari să monteze aparatură de supraveghere

Toți cei care stau la bloc trebuie să știe asta. Cum și unde poate o asociație de locatari să monteze aparatură de supraveghere

Nu e suficient să instalezi o cameră de supraveghere și să consideri că treaba s-a încheiat. E un cadru legal în care trebuie să te încadrezi. Dacă vrei așa ceva în bloc, ai aici câteva detalii.

În cazul echipamentelor de supraveghere, asociațiile de proprietari trebuie să respecte GDPR, regulamentul european care protejează datele personale ale utilizatorilor. Înainte de toate, trebuie să știi că asociația de proprietari care instalează camere la bloc este operator de date personale. Așadar, trebuie să respecte legislația relevantă în domeniu.

Apoi, trebuie ca folosirea unor astfel de echipamente să fie justificată. Temeiul de prelucrare a datelor, într-o asemenea situație, este interesul legitim al asociației de proprietari, notează Avocatnet. Altfel spus, asociația trebuie să identifice o problemă și să ia în calcul toate opțiunile pentru ea.

Totodată, dacă au fost instalate echipamente, filmările (și, eventual, înregistrările audio) vor putea fi folosite exclusiv pentru motivele invocate pentru justificarea lor. De exemplu, nu pot fi folosite în setarea cotelor la întreținere, doar pentru că asociația a urmărit locatari cu aceste camere.

E foarte importantă amplasarea camerelor de supraveghere la bloc

Trebuie stabilit, cu exactitate, câte camere se amplaseză, unde și, mai ales, unde se va afla locația de stocare a echipamentelor. Și asta se bazează tot pe limitarea exploatării datelor cu caracter personal.

Când vine vorba de locatari, au și o serie de drepturi cu privire la acest sistem de supraveghere. Aici vorbim de accesul la datele prelucrate (filmări), la informarea celor vizați de filmări (inclusiv cei care nu locuiesc în bloc), la ștergerea datelor prelucrate (care ar putea ridica probleme legate de perioada de stocare a datelor), la opoziția la prelucrarea datelor și la alte chestiuni.

Implicit, instalarea echipamentelor nu-i singura chestiune, mai trebuie și organizate toate detaliile care decurg din asta. Nu în ultimul rând, tot în chestiunea organizării, accesarea camerelor de filmat (și a imaginilor și a sunetelor) trebuie să se facă într-un cadru clar determinat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: