Tot mai multe medicamente împotriva Covid-19, ineficiente: concluziile studiilor clinice
De aproximativ jumătate de an, oamenii de știință încearcă să identifice un medicament care facilitează vindecarea rapidă a bolnavilor de coronavirus. Procesul se pare că este mai dificil decât se credea la început.
După o perioadă de mai bine de șase luni de la detectarea primelor cazuri de coronavirus, majoritatea tratamentelor împotriva bolii au fost declarate ineficiente de oameni de știință din diferite colțuri ale lumii. La început, erau destul de multe medicamente care păreau să facă minuni, acum am rămas cu unul singur.
Primul medicament care a picat de pe lista posibilelor tratamente pentru coronavirus este hidroxiclorochină, promovat intens de președintele Statelor Unite ale Americii contrar sfaturilor medicilor. În urma a două studii clinice europene, Solidarity și Discovery, au fost șterse de pe listă lopinavir/ritonavir. concluzia experților este că acestea din urmă sunt ineficiente în a vindeca o persoană și pot provoca efecte indezirabile, conform agenției AFP.
Singurul medicament promovat în Europa și aprobat pentru utilizare în masă este remdesivir, ilustrat în imaginea de mai sus. Acesta a obținut o aprobare condiționată de lansare comercială în Uniunea Europeană.
Ca referință, asocierea celor două medicamente antivirale lopinavir şi ritonavir, folosită împotriva HIV – virusul care declanşează SIDA – şi comercializată sub numele de Kaletra, fusese deja abandonată la sfârşitul lunii iunie de un alt studiu clinic important, Recovery, coordonat de Marea Britanie.
Pe parcursul zilei de sâmbătă, a fost luată aceeași decizie de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru studiul Solidarity, coordonat de ea. Nu a trecut mult timp până când francezii au renunțat la studiul partener Discovery din cauza unor rezultate dezamăgitoare cu aceleași medicamente. În plus, OMS a ales să confirme definitiv renunţarea la hidroxiclorochină, decisă pe 17 iunie.
„Rezultatele preliminare arată că hidroxiclorochina şi asocierea lopinavir/ritonavir nu reduc decât puţin sau chiar deloc mortalitatea în rândul pacienţilor spitalizaţi cu Covid-19 în raport cu tratamentele standard”, a anunţat Organizația Mondială a Sănătății într-un comunicat.
Pe lângă remdesivir, singurul medicament care s-a mai dovedit util este dexametazona, un steroid. Acesta este însă administrat doar bolnavilor în stadii foarte avansate ale bolii. Conform rezultatelor studiului Recovery, dexametazona reduce mortalitatea la bolnavii cel mai grav afectaţi, care sunt conectaţi la dispozitive de respiraţie artificială.