Tot ce trebuie să știi despre Noua Casă: ce dobânzi percep BRD, Raiffeisen, Banca Transilvania sau CEC Bank
Programul guvernamental Noua Casă e cel la care apelează mulți români aflați în căutarea unei locuințe. Anul acesta, au apărut ceva schimbări, iar bănci ca BRD, Raiffeisen, Banca Transilvania sau CEC și-au adaptat ofertele de finanțare.
Programul Prima Casă a fost înlocuit anul acesta cu Noua Casă, tot o schemă de finanțare garantată de stat, dar cu alte prevederi. Astfel, cei care sunt în căutarea unei locuințe vechi pot obține până la 70.000 de euro de la bancă, iar cei care vor o locuință nouă au la dispoziție un plafon de 140.000.
Statul garantează până la 60% din sumele împrumutate, dar avansul diferă. În prima situație, banca-ți cere avans de 5%, iar dacă vrei un credit cu plafon maxim, atunci trebuie să ai măcar 15% din suma pe care vrei să o împrumuți. În acest context, băncile și-au adaptat ofertele, scrie Adevărul.
Programul Noua Casă: ce dobânzi percep BRD, Raiffeisen, Banca Transilvania sau CEC Bank
Mai multe bănci din România și-au lansat deja ofertele de creditare pentru programul Noua Casă. Iar dobânzile diferă.
CEC Bank, spre exemplu, îți propune o rată a dobânzii de 4,31% la lei (IRCC + marjă fixă de 1,9 pp) în cazul celor care îşi încasează salariul prin CEC Bank, mai mică cu 0,10 pp faţă de cea aplicabilă celor care încasează salariile prin alte bănci. Banca nu percepe comisioane de analiză/acordare, nici comision de administrare pentru creditele Noua Casă, în schimb există un comision de gestiune aferent garanţiei de stat, de 0,40% din soldul garanţiei FNGCIMM.
Banca vine și cu un exemplu: o familie compusă din 2 persoane cu salariul mediu pe economie fiecare (3.400 lei net/lună) care accesează un credit pe 25 de ani de 540.000 lei (aproximativ 111.000 euro) va plăti o rată lunară de 2.944 lei dacă îşi încasează salariile în conturile curente deschise la CEC Bank. iar DAE va fi în acest caz de 4,39%.
Pot beneficia de oferta CEC Bank şi românii care muncesc în străinătate dacă au permis de muncă şi şedere eliberate de autorităţile din respectivul stat.
Cam aceleași condiții sunt și la BRD: banca propune o dobândă variabilă pe toată perioada de creditare, de 30 de ani – IRCC + 2% şi un avans de minim 5% din preţul de achiziţie pentru locuinţele vechi şi de minim 15% pentru cele noi. Drept garanţie se constituie ipotecă asupra imobilului achiziţionat înscrisă în favoarea Băncii şi a statului Roman proporţional cu procentul de garantare.
Iată cum stau lucrurile și la Raiffeisen Bank, instituție ce are pe site o secțiune dedicată simulărilor pe acest program. Banca susține că solicitările de credite preaprobate îşi păstrează valabilitatea timp de 90 de zile, interval în care cei care doresc să ia un credit se pot prezenta la bancă pentru a primi împrumutul vizat (au suficient timp pentru a analiza deci şi ofertele concurente alegând-o pe cea mai atractivă în cazul lor).
La un credit de 400.000 lei pe 20 de ani, rezultă o valoare a DAE de 4,76% şi o rată lunară de 2.202 lei.
Banca Transilvania, pe de altă part, are câteva costuri suplimentare, cum ar fi evaluarea imobilului – costă 450 lei în cazul unui apartament şi 700 de lei în cazul unei case, teren şi construcţii. În plus, e nevoie de un depozit colateral pentru garantarea plăţii dobânzii, depozit egal cu 3 rate lunare, colateral care trebuie înscris la AEGRM (Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare).
Ca în majoritatea cazurilor analizate, dobânda practicată de Banca Transilvania pentru această finanţare va fi compusă din indicele IRCC plus marja de 2%.