05 mart. 2020 | 11:15

Top telefoane care se devalorizează rapid, de la iPhone până la Samsung

ACTUALITATE
Top telefoane care se devalorizează rapid, de la iPhone până la Samsung
Apple

Fiecare producător, că e Samsung, Motorola sau Apple, are o strategie diferită când vine vorba de preț. Iar asta influențează semnificativ viteza cu care se devalorizează un telefon. Din fericire, acest clasament te ajută să știi care-și pierde mai mult valoarea.

Compania BankMyCell specializată în revalorificarea telefoanelor vechi a publicat un raport despre devalorizarea modelelor din 2019. iPhone, deloc surprinzător, e cel care își menține cel mai bine prețul. Nici Samsung nu e departe, dar nu-i pe locul doi. Surpriza ar fi însă cine-i la coada acestui clasament.

Conform acestui raport, telefoanele iPhone își pierd 45,46% din valoare în primii doi ani. În tabăra Android, telefoanele își pierd 45,18% din valoare în primul an. După doi ani, modelele cu Android se devalorizează cu 71,41%.

Totodată, poate era evident, telefoanele ieftine cu Android își pierd mai repede valoarea decât cele scumpe. Mai ales că e și bătaie mare, de la numeroase branduri, pe modelele cu preț mic. Exemplul dat de companie e Motorola One, care a pierdut 87,68% din valoare într-un an și două luni.

Unde sunt Samsung și Google în schema asta?

Ce nu vezi în raportul BankMyCell e Huawei. Asta pentru că firma e în Statele Unite ale Americii, acolo unde Huawei nu a jucat niciodată un rol prea mare în piața telefoanelor. Samsung, de cealaltă parte, e pe locul cinci: 34,42% devalorizare medie în 2019. În fața sa sunt Nokia, Sony și HTC. Totuși, trebuie menționat că ultimele două nu sunt nici foarte populare, nici nu au lansat foarte multe modele.

Google e într-o situație și mai proastă decât Samsung. Telefoanele Pixel s-au devalorizat, în medie, cu 51,68%. Iar pe ultimul loc este Motorola cu o medie de 59,41%. Apple e, pe 2019, la o medie de 25,98%.

În cazul Samsung, modelul Galaxy S10 Plus s-a devalorizat în 2019 cu 45,26%. De cealaltă parte, pentru Google Pixel 3a a fost cel care a pierdut cel mai mult din valoare: 55,28%.

Chiar dacă aceste cifre nu sunt pentru România, îți poți face o idee în ce să investești ca să nu pierzi la revânzare. Totodată, acest raport s-ar putea să nu te ajute cu nimic, dacă nu îți revinzi telefonul. Și mai e o mențiune: producătorii reduc considerabil prețurile, în momente cheie, ca să câștige pe termen lung în cotă de piață, adică ce face Samsung constant.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele