Cât muncești, ca român, ca să cumperi cel mai scump telefon și unde sunt „bogații”

Cât muncești, ca român, ca să cumperi cel mai scump telefon și unde sunt „bogații”
Sursa foto: Kārlis Dambrāns via Flickr

Mai mult ca niciodată, în 2019, prețul telefoanelor a explodat. Astfel, vorbim de unele care ajung la peste 2.000 de dolari. Cât ar trebui să muncești, ca român, pentru unul?

Samsung Galaxy Fold, al doilea cel mai scump telefon al anului, a fost momentan amânat. Când ar fi ajuns pe piață, la noi, ar fi costat 9.500 de lei (cu circa 1.000 de lei mai mult decât în SUA). Apoi, este Huawei Mate X, care a devenit cel mai scump telefon, cu un preț de 2.600 de dolari. Dacă se păstrează strategia din ultimii ani, în România ar ajunge la un preț de circa 12.000 de lei.

Cu toate aceste prețuri care se învârt în aer, sigur ai vrea să știi după câtă muncă ți-l permiți. Mai ales că această curiozitatea e valabilă în fiecare an când vine vorba de iPhone.

Cât ar trebui să muncești ca român pentru cel mai scump telefon Huawei?

munca cumparat Huawei Mate X

Bank My Cell a făcut acest calcul și a luat mai multe țări ca să vadă cât costă telefonul acesta, raportat la prețul din America. Astfel, un român ar trebui să muncească circa 81 de zile ca să și-l permită.

Calculul este făcut la un salariu mediu per București de aproape 700 de dolari pe lună. Asta, în lei, înseamnă aproape 3.000 de lei. Calculul BMC e un pic greșit însă.

Conform Institutului Național de Statistică, la finalul lui 2018 salariul mediu brut per Capitală era de peste 3.800 de lei (putem rotunji la 3.900 de lei pentru 2019). Eh, cu aceste date locale, cel mai scump telefon Huawei ar putea fi cumpărat în aproape 64 de zile (lucrătoare). Oricum, ceva mai mult de două luni pentru un așa telefon.

La polul opus e o țară din Africa. Cei din Addis Abeba, Etiopia, ar trebui să lucreze aproape 300 de zile pentru un Huawei Mate X. Toate aceste calcule, evident, nu țin cont de alte cheltuieli. Doar zile muncite pentru telefon.

munca cumparat huawei mate x bogati
Elveția, cumva evident, e țara în care ți-l iei cel mai repede. Apoi sunt restul
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: Bank My Cell