16 oct. 2020 | 06:30

Top 5, cele mai performante bănci din România: ING nu este nicăieri de găsit

ACTUALITATE
Top 5, cele mai performante bănci din România: ING nu este nicăieri de găsit

În cazul în care te gândești să-ți ții banii într-o bancă performantă din România, un nou clasament îți face decizia mai ușoară. Din păcate pentru ING, nu se află în clasament.

În ultimul deceniu, cei de la ING au făcut valuri în piața autohtonă, dar performanța lor a scăzut semnificativ în ultima perioadă. Câteva detalii pe marginea acestui subiect am explicat aici. Dincolo de opinia mea personală pe marginea instituției bancare, o nouă analiză a The Banker confirmă faptul că ING nu se mai numără în top 5 cele mai mari bănci din România.

În studiul publicat de Fineco 24 News se atrage din nou atenția asupra Băncii Transilvania. Aceasta deține prima poziția în toate clasamentele apărut în ultimul an, inclusiv în cel de mai jos, realizat de The Banker. Ca referință, studiul nu s-a adresat neapărat pieței financiare din România.

În schimb, a analizat evoluția sistemului bancar din regiunea Europei Centrale și de Est, rezultatele fiind agregate într-un top intitulat The Banker`s Top 100 CEE Banks. Concluzia a fost una destul de uniformă la nivelul băncilor din regiune. Acestea sunt stabile financiar și s-au bucurat de plusuri la nivel capitalizării și activelor, în ultimul an, un detaliu care va facilita tranziția în condiții bune peste provocările pandemiei de Covid-19.

Din nou, băncile comerciale sunt în centrul atenţiei tuturor, mai ales în această perioadă de pandemie. Sunt cuantificate cu atenție contribuţiile la planurile de relansare a economiei, sunt privite cu lupa atât conformarea la moratoriul public cât şi aplicarea de moratorii private. Nu sunt lăsate însă deoparte nici performanţele individuale.

Cel mai nou top 3, pe lângă Banca Transilvania și Libra Internet Bank, include First Bank, un nou intrat pe piața autohtonă care se mișcă foarte bine datorită infuziei recente de capital american.  În top 5 mai intră CEC Bank, cu un ambiţios plan de dezvoltare ce are şi girul Comisiei Europene. Surprinzătoare este includerea Export-Import Bank (Eximbank) în top 5, o instituție bancară care a început de ceva timp să se adreseze și segmentului de retail, după absorbția Băncii Românești.

top 5 bănci performanță românia

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele