27 apr. 2020 | 17:18

Francezii au creat primul test care-ți arată dacă ești sau nu imun la virus

ACTUALITATE
Francezii au creat primul test care-ți arată dacă ești sau nu imun la virus
Ibrahim Boran / Unsplash

Oamenii de știință francezi au creat primul test care îți poate arăta dacă ai sau nu imunitate la nou virus și cât de mare e riscul de infectare.

Virusul este în continuare unul destul de nou, ceea ce înseamnă că nu prea știm multe lucruri despre el. Până acum, nici tratamentul care se oferă pacienților nu este unul standard și nici nu există încă un vaccin.

Acum, cercetătorii din cadrul Institutului Pasteur din Franța au creat primul test care măsoară nivelul de imunitate al persoanelor care s-au vindecat de COVID-19. Testele care deja există detectează doar prezenta anticorpilor pe care corpul uman îi dezvoltă după infectarea cu virusul. Totuși, aceștia nu pot determina cu exactitate dacă persoana respectivă se mai poate infecta și a doua oară.

Noul test creat de francezi nu arată doar cantitatea de anticorpi, ci poate împărți nivelul de imunitate în trei categorii. Acesta poate fi puternic, slab sau poate să nu existe deloc. Potrivit cercetătorilor, testul ar putea reprezenta un instrument important pentru a putea determina momentul ideal pentru ieșirea din izolare.

Testul inventat de francezi îți arată dacă ai sau nu imunitate la noul coronavirus

Testul nu doar detectează anticorpii, ci poate și măsura eficiența acestora. Pe scurt, măsoară capacitatea anticorpilor de a împiedica virusul să infecteze celulele din corp.

În prezent, testul nu a fost încă distribuit. Cercetătorii în imunologie au început să-l testeze din 20 aprilie. În cazul în care va primi aprobare de la Înalta Autoritate Sanitară din Franța, ar putea fi disponbil în laboratoarele de analize. Apoi, în doar două zile, oamenii vor putea afla nivelul de imunitate la noul virus pe care îl au.

Potrivit cercetătorilor de la Institutul Pasteur, vor putea produce sute de mii de teste. De altfel, un singur aparat creat de aceștia va putea testa între 50.000 și 100.000 de probe pe săptămână.