Cum să-i recunoști pe cei care cred în teoriile conspirației: cele 7 semne
Persoanele care cred în teoriile conspirației în România nu sunt tocmai puține, iar asta se vede și mai mult odată cu apariția pandemiei.
Oamenii care cred în conspirații au existat întotdeauna. Pandemia de coronavirus i-a adus și mai mult pe aceștia în lumina reflectoarelor. Pentru că vorbim despre o criză mondială, care a afectat întreaga planetă, oamenii își expun acum propria teorie despre ce se întâmplă cu virusul. Un exemplu perfect îl reprezintă un videoclip pe care YouTube și Facebook îl tot șterg, pentru că are informații false despre virus, însă acesta continuă să apară. Este vorba despre Plandemic, un interviu cu Judy Mikovits, o cercetătoare în virologie căzută în dizgrație și o susținătoare a teoriei conspirației. Acesta este plin de dezinformări și conspirații false.
Partea proastă e că multe dintre păreri sunt, de fapt, teorii ale conspirației potrivit cărora virusul ar fi fost creat de Bill Gates ca să reducă populația lumii sau că noul coronavirus este intrumentul prin care companiile farmaceutice vor face bani din vânzarea de vaccinuri.
Totuși, teoriile conspirației nu au apărut doar în contextul pandemiei, ci au existat, probabil, dintotdeauna. Vorbim și despre cei care cred că antenele 5G cauzează cancer sau că aterizarea de pe Lună n-a avut, de fapt, loc.
Persoanele care cred în teoriile conspirației pot fi recunoscute prin 7 semne
Publicația Fast Company a alcătuit o listă de modalități prin care poți recunoaște aceste persoane. Astfel, ar exista șapte trăsături distinctive ale gândirii conspirative. Identificarea acestor trăsături te-ar putea ajuta să observi semnele unei teorii a conspirației fără fundament și să reușești să capeți un soi de rezistență la însușirea teoriilor conspirației promovate de alții.
1. Credințe contradictorii
Cei care susține teoriile conspirației sunt atât de dornici să nu creadă informațiile oficiale, astfel că nu contează dacă sistemul lor de convingeri este contradictoriu. Fosta cercetătoare din Plandemic are două teorii false pentru coronavirus. Aceasta susține că SARS-CoV-2 provine dintr-un laborator din Wuhan, dar susține, în același timp, că toată lumea are deja coronavirusul din vaccinările anterioare, iar purtarea măștilor îl activează. Cele două teorii se contrazic reciproc.
2. Suspiciuni exagerate
Teoreticienii conspirației sunt copleșitor de bănuitori față de informațiile oficiale. Asta înseamnă că orice dovadă științifică care nu se încadrează în teoria conspirației ar fi, cu sigurnță, falsificată. Aceștia cred că orice organizație științifică care publică sau susține cercetări oficiale ar face parte din cospirație. Vorbim și de instituții respectate precum Organizația Mondială a Sănătății, CDC, FDA, etc.
3. Credința că toată lumea are intenții rele
Într-o teorie a conspirației, se presupune că conspiratorii au motive rele. Videoclipul Plandemic, de exemplu, sugerează că oamenii de știință au conceput pandemia COVID-19, prin care se intenționează uciderea a sute de mii de oameni pentru profituri uriașe.
4. Convingerea că „ceva nu e bine”
Cei care cred în teoriile conspirației pot abandona ocazional idei specifice atunci când acestea nu mai pot fi susținute. Totuși, chiar dacă se întâmplă acest lucru, concluzia finală, potrivit căreia „ceva nu e bine”, este menținută și conspiratorii încearcă să păcălească în vreun fel. Gândește-te, de exemplu, la expresia „sunt interese mari la mijloc”. Nimeni nu știe, de fapt, cum ar putea profita unul sau altul de situație, însă mulți sunt siguri că așa trebuie să fie.
De exemplu, când creatorul „Plandemic”, Mikki Willis, a fost întrebat dacă crede cu adevărat că COVID-19 a fost creat intenționat pentru profit, răspunsul său a fost: „Nu știu, să fie clar, dacă este o situație intenționată sau care se produce în mod natural. Nu am nici o idee”. Tot ce știe sigur este că ceva trebuie să fie greșit: „Este prea dubios”, spune acesta.
5. Victime persecutate
Teoreticienii conspirației se consideră victime ale unei persecuții organizate. Videoclipul Plandemic clasifică întreaga populație mondială drept o victimă a unei vaste înșelăciuni, care este diseminată de mass-media și chiar de noi înșine, ca niște complici neștiutori. În același timp, teoreticienii conspirației se văd ca niște eroi curajoși care se ocupă de conspiratori ticăloși.
6. Imunitatea la dovezi
Schimbarea părerii unei persoane care crede în teoriile conspirației este aproape imposibilă. Unul dintre motive este faptul că teoriile lor se „auto-etanșează”. Asta înseamnă că niciun argument nu poate fi folosit pentru a convinge o astfel de persoană. Chiar și absența dovezilor pentru o teorie devine o dovadă pentru teorie: Motivul pentru care nu ar exista nicio dovadă a conspirației este acela că conspiratorii s-au priceput prea bine să le acopere.
7. Reinterpretarea
Teoreticienii conspirației văd tipare peste tot și se ocupă cu conectarea punctelor. Evenimentele aleatorii sunt reinterpretate ca fiind cauzate de conspirație și încearcă să arate că este vorba, de fapt, despre un pattern.
De exemplu, videoclipul Plandemic arată că U.S. National Institutes of Health au finanțat Institutul de Virologie Wuhan din China. Asta în ciuda faptului că laboratorul este doar unul dintre cei mulți colaboratori internaționali la un proiect care urmărește să examineze cât de mare e riscul pentru ca viitoare virusuri să apară din viața sălbatică.