Telekom și Orange, aproape să bată palma: de ce caută acordul ANCOM
Telekom România e de vânzare, dar situația nu e atât de simplă și-n spatele ușilor închise au loc multe discuții. Acum, Telekom s-ar pregăti să bată palma cu Orange, dar numai pentru rețelele fixe. ANCOM are un cuvânt de spus în toată chestiunea.
Despre vânzare Telekom se discută încă din 2019, dar discuțiile n-au mai avansat sau cel puțin nu prea se mai știe mare lucru din ce poate fi făcut public. Acum, însă, apar niște informații potrivit cărora Telekom ar vrea să bată palma cu Orange pentru a-i vinde operațiunile fixe. Surse citate de profit.ro susțin că cei doi operatori au ajuns la o înțelegere pe care o vor parafa în perioada următoare, după ce vin și clarificările de la ANCOM.
Autoritatea pentru Administrare și Reglementare în Comunicații trebuie să se pronunțe în privința mutării unor tranșe numerotație pentru rețele fixe, de la Telekom la Orange. Orange va prelua astfel serviciile de telefonie fixă ale Telekom.
Și, din câte se pare, discuțiile cu RCS-RDS n-au fost abandonate.
Telekom și Orange, aproape să bată palma
Discuțiile pleacă de la o premisă simplă: rupul elen OTE și principalul său acționar, gigantul german Deutsche Telekom, vor să vândă pachetul majoritar de acțiuni deținut la Telekom România. Și ofertanții sunt mai mulți, doar că fiecare vrea altceva.
Între cei care vor să plătească se numără RCS&RDS, companie controlată de omul de afaceri Zoltan Tseszari (pentru infrastructura și abonații de telefonie mobilă), grupul francez Orange (pentru operațiunile aferente rețelelor fixe), compania rusă ER-Telecom, printre cei mai mari 10 jucători din industria de telecomunicații din Rusia, și Spas Rusev, unul dintre cei mai bogați, dar și controversați afaceriști bulgari, având strânse legături cu finanțatori ruși.
Ce e clar e că Orange vrea rețelele fixe. Și s-ar putea ca așa să se și întâmple, caz în care RCS-RDS nu mai poate lua tot, așa cum își dorea.
Telekom Romania, adică fostul operator Romtelecom, e controlată de grupul elen OTE (OTE International Investments Limited – Cipru) – 54,01% și Ministerul Comunicațiilor – 45,99%. Telekom Romania Communications este acționar la Telekom Romania Mobile Communications, al treilea operator local de telefonie mobilă după numărul de clienți, cu 29,99%, alături de Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR), cu o acțiune, și Cosmote Moblie Communications (Grecia) – 69,99%. Telekom Romania Communications și Telekom Romania Mobile Communications acționează din septembrie 2014 sub același brand, Telekom România, deținut de Deutsche Telekom.