Tehnologia care reduce la zero televizoarele QLED de la Samsung: ce este SLED și de ce contează

Tehnologia care reduce la zero televizoarele QLED de la Samsung: ce este SLED și de ce contează

Realme este o companie chinezească cunoscută mai ales pentru telefoane ieftine, dar tocmai a dezvăluit o tehnologie de TV-uri care îți arată handicapul QLED-urilor de la Samsung.

Când vine vorba de TV-uri, cele mai performante din lume din prisma contrastului și a numărului de culori pe care îl pot afișa continuă să fie OLED-urile. Din acest motiv, acestea sunt și foarte scumpe. Asta nu înseamnă însă că nu se duce o competiție acerbă pe zona de mainstream, în care Samsung face legea cu ale sale QLED sau Quantum Dot LED. 

Spre surprinderea multora, Realme a dezvăluit primul TV 4K al cărui panou folosește tehnologia SLED. Acesta nu este încă de vânzare, dar încă din prezentare, au devenit evidente avantajele față de QLED. În prima fază, SLED va ajunge pe un televizor de 55 de inci.

Noua tehnologie de ecrane a fost deja certificată de autoritatea TUV Rheinland și au confirmat că este capabilă să reproducă 108% din culorile specifice spectrului NTSC. În același timp însă, va reduce semnificativ cantitatea de lumină albastră superfluu specifică QLED.

Ca referință, SLED este un upgrade semnificativ adus formulei LCD, la fel ca LED sau QLED. Schimbarea revoluționară ține de soluția de iluminare a panoului cu cristale lichide. În mod tipic, un LCD este retroiluminat cu un panou alb, a cărui putere luminoasă trece prin filtre RGB pentru a crea o imagine cunoscută.

În cazul SLED, retroiluminarea se realizează cu LED-uri roșii, verzi și albastre pentru a crea tripletul necesar unei imagini cât se poate de vii și contrastante. Spre deosebire de OLED însă, sistemul respectiv de retroiluminare, în continuare, este instalat în spatele unui strat de cristale lichide.

Cei de la Realme sunt convinși că soluția găsită de ei pentru SLED este semnificativă mai performantă din punctul de vedere al cromaticii și acurateții culorilor comparativ cu QLED. În ceea ce privește tehnologia cu care se bat cu pumnul în piept cei de la Samsung, aceea folosește un sistem de retroiluminare albastru, iar prin intermediul unor ”quantum dots”, lumina albastră este absorbită, iar în schimbul ei este emisă lumină albastră și verde. Apoi, un strat LCD ajută la potențarea cantității de lumină care trece prin fiecare pixel.

realme sled vs qled

Citește și: