Tehnologia care ajută medicii să consulte în siguranță pacienții testați pozitiv
Obținerea unei examinări cu ultrasunete poate fi un proces îndelungat care implică, de obicei, o vizită la spital și utilizarea de echipamente în valoare de zeci de mii de dolari. Dar se poate face și mai ieftin.
În timp ce ecografiile pot ajuta în procesul tratării coronavirus prin scanarea plămânilor unui pacient, ducerea pacienților într-o sală de examinare riscă expunerea altora la virus și să îngreuneze și mai mult un sistem de sănătate deja suprasolicitat. Aici intervine compania Butterfly Network.
Compania a dezvoltat dispozitive care să fie folosite în țări în care accesul la echipamente scumpe e dificil. Dar acum poate fi un suport și în alte țări.
Butterfly iQ constă într-un dispozitiv portabil atașat la un cablu care se conectează la un smartphone sau o tabletă. În timp ce scanează, medicii pot vedea imaginile pe monitor, prin aplicația Butterfly.
„Nu am nevoie să transport acel pacient într-o altă zonă a spitalului pentru imagini suplimentare și să expun personalul medical și pe ceilalți pacienți la o posibilă infectare. Faptul că pot aduce într-un salon un sistem de ecografie portabil, care se conectează la un telefon, cât să pot face consultația, apoi să ies afară și să dezinfectez aparatul este mult mai sigur decât să plimb pacientul prin tot spitalul.”
Mike Stone, medic de urgență și director în cadrul Butterfly Network
Butterfly iQ este unul dintre numeroasele dispozitive care încearcă să eficientizeze procesul de ecografiere al pacienților suspecți de coronavirus. Companii precum GE și Philips, precum și unele firme mai mici, construiesc și instrumente care permit medicilor să poarte dispozitivele cu ultrasunete în buzunare.
Deși pot exista limitări și unele compromisuri în ceea ce privește calitatea, unii medici consideră că beneficiile sunt clare.
Până la un vaccin, miza e pe tratament
Consultația cu ultrasunete, în ciuda unor limitări privind tipurile de teste pe care le poate face, este relativ ieftină și facilă, comparativ cu mijloacele tradiționale. De asemenea, dispozitivele portabile costă mult mai puțin decât aparatele tradiționale cu ultrasunete.
Cele vândute de Butterfly, GE și Philips variază în prețuri de la aproximativ 2.000 la 5.000 de dolari, în timp ce dispozitivele tradiționale pot costa zeci sau chiar sute de mii de dolari.
Există însă unele limitări ale tipului de funcții pe care le pot îndeplini dispozitivele mai mici. Butterfly iQ este în prezent echipat pentru 19 tipuri diferite de scanări și teste, care nu includ unele dintre cele mai complexe teste pe care le poate face un aparat clasic cu ultrasunete.
Dispozitivul nu încearcă să înlocuiască echipamentele tradiționale și nu este capabil să pună diagnosticul de coronavirusul singur. Ceea ce poate face ecografia este identificarea semnelor de stres din plămâni.
În prezent, sunt în teste mai multe tipuri de vaccin. Până atunci, o cursă secundară e tratarea pacienților care ajung la spital. Și aici intervine și această abordare.