31 aug. 2020 | 17:08

Tehnica SF prin care doctorii încearcă să vindece orbirea

ACTUALITATE
Tehnica SF prin care doctorii încearcă să vindece orbirea

Pentru prima dată, medicii au încercat să vindece orbirea prin accesarea genelor unui pacient, cu tehnologia CRISPR.

O asociație de la Oregon Health & Science Institute a injectat trei picături de lichid, care a livrat fragmente de ADN CRISPR direct în globul ocular al pacientului, relatează The Associated Press. Acest lucru a fost făcut în speranța că va inversa o afecțiune genetică rară, numită amauroză congenitală Leber, care provoacă orbirea devreme, încă din copilărie.

Această tehnică ar putea vindeca orbirea, fără riscuri

„Literalmente, avem potențialul de a lua oameni care sunt, în esență, orbi și să îi facem să vadă”, a declarat Charles Albright, ofițer-șef științific al Editas Medicine. Editas este una dintre companiile de biotehnologie care a dezvoltat tratamentul în sine. „Credem că s-ar putea deschide un set complet de medicamente pentru a vă schimba ADN-ul”, a completat el.

În timp ce unele afecțiuni genetice pot fi tratate cu terapia genică convențională, care ar înlocui întreaga genă, în loc să o editeze, pacienții cu amauroză congenitală Leber nu au avut noroc. Gena asociată bolii este prea mare pentru a fi înlocuită, astfel încât medicii au apelat la CRISPR într-o încercare de a edita mutația.

„După ce celula va fi editată, ea va fi permanentă și această celulă va persista cu speranță pentru viața pacientului”, a declarat pentru AP Eric Pierce, un medic de la Massachusetts Eye și Ear care a lucrat la proiect. Instrumentul de editare a genelor rămâne efectiv doar în ochi și nu călătorește în alte părți ale corpului, așa că „dacă ceva nu merge bine, șansa de a dăuna este foarte mică”, a spus el. „Facem un prim pas foarte important pentru efectuarea editării genelor în organism”.

Va dura puțin timp pentru ca medicii să știe dacă acest prim experiment a funcționat, relatează AP. În cazul în care se întâmplă, echipa are planuri de a aplica același proces pe încă 18 pacienți – copii și adulți – cu această afecțiune.