Țara fără niciun caz de coronavirus: modul macabru prin care a obținut această statistică

Țara fără niciun caz de coronavirus: modul macabru prin care a obținut această statistică

La nivel global, numeri pe degetele de la o mână țările care nu au niciun caz înregistrat de coronavirus. În cel puțin una dintre ele, cu siguranță, nu ți-ai dori să trăiești.

Turkmenistan este una dintre țările conduse de o monarhie absolutistă și, în mod oficial, nu are niciun caz înregistrat de coronavirus. Ca să-ți dai seama cât de falsă este această statistică, este suficient să ai în vedere faptul că se află la graniță cu Iran, una dintre țările care au fost lovite cel mai grav de pandemie.

În privința statisticilor provenite din Turkmenistan, există niște motive clare pentru această ”performanță”. Potrivit Organizației Reporteri fără Frontiere, utilizarea cuvântului „coronavirus” a fost interzisă în Turkmenistan, una dintre cele mai închise țări din lume. Persoanele care vorbesc pe străzi despre coronavirus sau care poartă mască pentru a preveni răspândirea virusului riscă să fie reținute de autorități. Numărul oficial de îmbolnăviri anunțat în țară este zero, notează Habeturk, citat de Rador.

În contextul în care nu se iau niciun fel de măsuri de prevenire, situația din Turkmenistan ar putea fi absolut șocantă, dar, din păcate pentru locuitorii țării, nu o vom afla niciodată. În țara condusă cu o mână de fier de președintele Gurbangulî Berdimuhamedov, a fost interzisă utilizarea cuvântului „coronavirus”.

Tot Organizația Reporteri fără Frontiere confirmă faptul că termenul care definește pandemia a fost eliminat din broșurile de informare medicală distribuite în școli, spitale sau la locurile de muncă. În plus, în țara vecină Iran, unde epidemia de coronavirus are consecințe grave, persoanele care vorbesc pe străzi despre coronavirus sau care poartă mască riscă să fie reținute.

Singura măsură luată de Gurbangulî Berdimuhamedov împotriva răspândirii pandemiei este una hilară și a fost luată pe 13 martie. La momentul respectiv, s-a decis ca toate locurile de reuniune să fie dezinfectate prin afumarea cu o plantă tradițională numită ”harmala”.

În privința nivelului de cenzură din Turkmenistan, cetățenii din această țară au acces doar la organele de presă de stat. În plus, pe internet, din cauza filtrelor la nivelul întregii țări, se găsesc doar informații cenzurate agresiv, iar pentru a le accesa, ești nevoit să-ți dezvălui identitatea.

Citește și: