Țara de la care România poate învăța enorm: cum îmbunătățește transportul în orașe
Poluarea și încălzirea globală sunt probleme pe care planeta nu le mai poate ignora la nesfârșit. Iar o țară din Europa ar putea da lecții României atunci când vine vorba de măsuri pentru a apăra mediul înconjurător.
Pandemia de coronavirus a venit și cu câteva concluzii care ar putea forța Guvernele să vină cu măsuri pentru reducerea poluării în marile orașe. Au fost luni în care traficul rutier s-a redus considerabil, din moment ce multă lume a stat izolată. Pe cale de consecință, aerul a fost mai curat.
Cum limitarea deplasărilor nu putea dura la nesfârșit, e nevoie de alte măsuri care să protejeze mediul chiar și-n orașele aglomerate. Austria, spre exemplu, face pași mari în această direcție. A anunțat că majorează subvențiile pentru achiziționarea de mașini și biciclete electrice și va tripla subvențiile pentru punctele de încărcare, în cadrul eforturilor de a lupta cu încălzirea globală.
Austria dă lecții României când vine vorba de reducerea poluării
Inițiativa Austriei e pusă în practică de Ministerul Economiei. Astfel, sumele pentru cei care se gândesc să treacă la electrice, fie că e vorba de mașini sau biciclete, e consistentă.
Cei care cumpără vehicule electrice vor primi, de la 1 iulie, un sprijin de 5.000 euro, față de 3.000 euro în prezent. De asemenea, pentru achiziționarea de biciclete electrice vor fi acordate subvenții de până la 1.200 euro. Statul acordă până la 700 euro, iar restul de distribuitor. Majorarea este rezultatul eforturilor comune cu industria auto, care va contribui la subvenții cu 2.000 de euro, au precizat oficialii austrieci.
De asemenea, sprijinul pentru punctele de încărcare va fi triplat la 600 euro pentru stațiile de încărcare de la case și la 1.800 euro pentru stațiile de încărcare de la blocurile de locuințe. În prezent, Austria are aproximativ 5.500 puncte de încărcare și vrea să crească rapid acest număr, a explicat ministrul Economiei.
Până la 31 mai 2020, erau înmatriculate aproape 33.000 de vehicule electrice, aproximativ 0,7% din totalul numărului de mașini, conform datelor de la Statistik Austria.
Și România face eforturi pentru a încuraja achiziția de mașini prietenoase cu mediul. În cadrul Rabla Plus se acordă tichete în valoare de până la 10.000 de euro.