04 aug. 2020 | 09:30

Sursa pandemiei, un mister: OMS a lansat o nouă investigație, dincolo de Wuhan

ACTUALITATE
Sursa pandemiei, un mister: OMS a lansat o nouă investigație, dincolo de Wuhan

Încă de la începutul pandemiei, oamenii de știință au fost convinși că virusul provine din Wuhan, un oraș din China. O nouă investigație a OMS pune sub semnul întrebării această premisă.

Conform declarațiilor oficiale ale unui membru de rang înalt din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, tot ce am aflat în ultimele luni despre Wuhan s-ar putea să fie eronat. Cu alte cuvinte, există o șansă mare ca localitatea cu pricina să nu reprezinte punctul de origine al noului coronavirus.

Această afirmație a fost făcută de Mike Ryan, în contextul declanșării unei investigații complexe pentru a depista cu precizie speciile de animale care au transmis primele noul coronavirus Covid-19 la oameni, conform agenției de presă DPA, citată de Agerpres.

„Faptul că semnalul de alarmă s-a declanşat acolo nu înseamnă neapărat că acela este locul în care boala a trecut de la animale la oameni”, a declarat Mike Ryan, directorul departamentului de urgenţe din cadrul OMS, într-o conferinţă de presă organizată în format virtual la Geneva.

Pentru facilitarea noii analize, oficiali din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății vor colabora cu autoritățile chineze pentru a forma o echipă internațională de experți. Aceștia se vor deplasa la Wuhan pentru a identifica lanțul de infecții, pornin de la primele cazuri depistate de Covid-19, cele care au apărut la finele anului trecut. Ca referință, epidemia de coronavirus a fost descoperită în urma unei analize mai atente a sistemului local de supraveghere a cazurilor de pneumonie.

Motivul din spatele acestui efort de cercetare este cât se poate de simplu. Deşi cercetătorii chinezi au realizat deja studii asupra cazurilor iniţiale şi a pieţei de produse marine din Wuhan pentru a găsi sursa de infectare de origine animală, „există anumite goluri în peisajul epidemiologic”, a precizat Mike Ryan. „Este nevoie de un studiu epidemiologic retrospectiv şi mult mai amplu” pentru a cerceta legăturile dintre primele cazuri de Covid-19 la oameni, a concluzionat acelaşi director de la OMS.

Acest comunicat vine după ce, vineri, experţii dintr-un grup internaţional care consiliază OMS în domeniul pandemiei de Covid-19 au anunţat că agenţia pentru sănătate din cadrul ONU ar trebui să accelereze cercetările ce vizează descoperirea sursei de origine animală aflate la baza apariţiei noului coronavirus.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele