Suma uriașă pompată de Guvern ca să salveze Tarom și Blue Air

Suma uriașă pompată de Guvern ca să salveze Tarom și Blue Air

Traficul aerian e paralizat în această perioadă și multe companii aeriene riscă să intre în faliment. Guvernul României a făcut primul pas și acordă un sprijin financiar uriaș pentru a salva două dintre ele.

Numărul curselor aeriene a scăzut drastic de la izbucnirea pandemiei de coronavirus. Aeroporturile sunt aproape goale, iar la momentul în care se vor relua cursele vor fi, oricum, măsuri care nu vor permite ocuparea tuturor locurilor.

Guvernul de la București a decis să intervină și a aprobat un credit de salvare pentru două companii românești. Una privată și una de stat. Suma totală acordată de Executiv s-ar putea ridica la 130 de milioane de euro.

Guvernul ajută Tarom și Blue Air

Guvernul a aprobat acordarea unui credit de salvare pentru companiile Tarom și Blue Air pentru a trece peste criza generată de coronavirus. Sursele Mediafax susțin că cele două companii ar fi cerut undeva la 130 de milioane de euro.

Din cauza faptului că traficul aerian e paralizat, atât Tarom, cât și Blue Air întâmpină dificultăți financiare în această perioadă. Tarom a luat decizia de a trimite peste 1.000 de angajaţi în şomaj tehnic, din cele aproximativ 2.000 de persoane care lucrează pentru companie, pentru a reduce cât mai mult cheltuielile.

De asemenea, Blue Air are deja 90% dintre angajaţi în şomaj, iar CEO-ul companiei, Oana Petrescu, a declarat că are nevoie de un credit de salvare între 40 şi 90 de milioane de euro pentru a depăşi criza coronavirului. În prezent, toate cursele regulate ale celor două companii sunt suspendate.

Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi a anunţat că s-ar putea relua cursele în curând, însă cu o serie de măsuri de distanţare socială care vor provoca, de asemenea, cheltuieli suplimentare companiilor. Deja există nemulțumiri legate de aceste planuri gândite la Bruxelles. De exemplu, șeful Ryanair consideră lăsarea locurilor de la mijloc libere, pentru a respecta distanțarea socială, este o măsură „idioată”.

Citește și: