Știrea zilei pentru toți cei cu mașini pe benzină și motorină. Se întâmplă la pompe în ritmul acesta

Știrea zilei pentru toți cei cu mașini pe benzină și motorină. Se întâmplă la pompe în ritmul acesta

Prima jumătate a lunii septembrie aduce modificări pe piața petrolieră. În cazul șoferilor cu mașini pe benzină și motorină poate fi, totuși, o veste bună.

Pe 9 septembrie, pe piața produselor petroliere, prețul țițeiului a scăzut din nou. Asta după declinul accentuat din sesiunea precedentă, pe fondul creşterii cazurilor COVID-19 în unele ţări precum Statele Unite ale Americii, India, Marea Britanie şi Spania. Cel putin pentru jucătorii din această piață, schimbările din pandemie au subminat speranţele unei redresări constante a cererii globale.

Cotaţia futures a barilului de petrol „light sweet crude” a scăzut miercuri cu 0,28 dolari, la 36,48 dolari, în timp ce cotaţia futures a barilului de petrol Brent din Marea Nordului a coborat cu 0,25 dolari, până la 39,53 dolari, notează ZF. Ambii indici importanţi se tranzacţionează la aproximativ cel mai redus nivel din ultimele trei luni.

Schimbare și la New York pentru petrol

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol „light sweet crude” cu livrare în luna octombrie a scăzut marţi cu 3,01 dolari. La închidere a înregistrat o valoare de 36,76 dolari.

Dacă astfel de scăderi erau previzibile în martie, când majoritatea țărilor au limitat deplasarea, toamna era văzută ca o perioadă de revenire. Totuși, focarele ameninţă încetinirea redresării economiei globale şi reducerea cererii de combustibili de la gazul de aviaţie la motorină. Deocamdată, ce ai putea vedea la pompă ar fi un preț mai mic.

Reducerea record a producţiei de către Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi de alţi producători din afara cartelului, regrupaţi în alianţa OPEC+, a ajutat la sprijinirea preţului. Schimbarea e însă că datele economice sumbre raportate aproape zilnic reduc perspectivele privind cererea de ţiţei.

Nu în ultimul rând, merită menționată o estimare a firmei de consultanţă Rystad Energy. Compania arată că barilul de petrol Brent se va stabiliza în jurul valorii de 60 de dolari în 2025, comparativ cu aproximativ 40 de dolari în prezent.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI