Știrea dimineții: se dau 2.500 de lei de la stat pentru români. Ce trebuie să facă și ce condiție trebuie să îndeplinească

Știrea dimineții: se dau 2.500 de lei de la stat pentru români. Ce trebuie să facă și ce condiție trebuie să îndeplinească

O veste excelentă pentru mulți români a venit recent de la Guvern. E vorba de un pachet de măsuri pentru angajați și angajatori. Vorbim de bani în plus la salariu.

Pe lângă bani acordați suplimentar, vorbim și de reducerea cu până la 50% a timpului de lucru, dar și acoperirea a jumătate din salariu de către angajator şi cu diferenţa de către stat. Această măsură se va aplica până la 31 decembrie 2020.

„În acest context în care încă economia îşi revine treptat, dar nu este la nivelul pe care îl avea – cum este şi de aşteptat – înaintea stării de urgenţă, Guvernul a adoptat această ordonanţă de urgenţă care se referă la următoarele aspecte: în primul rând sprijină angajatorii care sunt în situaţia de a flexibiliza programul de muncă al angajaţilor, în sensul în care îi sprijină pe angajatori să poată face acest lucru cu un aport din partea statului. E vorba despre reducerea timpului de lucru cu până la 50% din acesta, iar statul urmează să plătească diferenţa faţă de salariul de bază brut prevăzut în contractul de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv lucrate.”
Violeta Alexandru, ministrul Muncii

Cum se vor plăti sumele?

Conform ministrului Alexandru, sumele se plătesc prin sistem de rambursare, prin acelaşi mecanism pe care Guvernul l-a folosit şi cu prilejul şomajului tehnic, adică prin Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

reducerea timpului de lucru se va face doar pe baza informării şi consultării sindicatelor, respectiv a salariaţilor, în cazul în care nu există sindicat în respectiva unitate, notează Spotmedia. Se poate face doar pentru cel puţin 5 zile lucrătoare cu anunţarea salariatului cu 5 zile anterior producerii acestei decizii.

Cât despre banii pe care salariații i-ar primi, Guvernul va acorda, prin intermediul angajatorului, 2.500 de lei pentru fiecare salariat care a lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgenţă.

„Pentru că am observat o apetenţă pentru activităţile desfăşurate în regim în telemuncă, am introdus în ordonanţa de urgenţă o prevedere care se adresează celor care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgenţă şi pe care dorim să-i încurajăm, în măsura în care fişa postului lor, activitatea lor se pretează a se desfăşura în afara spaţiului clasic de lucru, printr-o sumă de 2.500 de lei pentru fiecare telesalariat, urmând ca banii să fie acordaţi o singură dată pentru echipamente necesare desfăşurării activităţii în regim de telemuncă. Suma se acordă angajatorilor pentru angajaţi, care ar fi trebuit să fie în perioada stării de urgenţă în această activitate de telemuncă pentru minim 15 zile.”
Violeta Alexandru

Impactul bugetar pentru toate aceste măsuri este estimat la 2,5 miliarde de lei.

Citește și:
Etichete: