09 feb. 2020 | 17:55

Stephen Hawking, un pesimist informat: ce va duce la dispariția rasei umane

ACTUALITATE
Stephen Hawking, un pesimist informat: ce va duce la dispariția rasei umane

Citisem undeva că un pesimist este de fapt un optimist bine informat. În cazul lui Stephen Hawking, el avea toate informațiile pentru a deveni pesimist, chiar și în cazul unor subiecte sensibile, precum dispariția rasei umane de pe Pământ.

Umanitatea a fost ghidată întotdeauna de oameni mândri, cu spirit de lider, personalități care se cred centrul universului. Pe vremuri însă, aceștia erau destul de puțini și datorită lor s-a putut vedea un progres, o evoluție a generațiilor ulterioare. Din păcate, generațiile mai recente sunt din ce în ce mai egocentrice, egoiste și concentrate pe binele propriu. Combinate cu o lipsă de inteligență, aceste particularități pot deveni cu ușurință inamicul major al umanității, cel puțin aceasta a fost opinia lui Stephen Hawking. 

Mare om de știință educat la Cambridge și Oxford a trăit între 1942 și 2018, iar cea mai mare parte a vieții sale și-a petrecut-o într-un scaun cu rotile, din cauza unei forme progresive de ALS sau boala Lou Gehrig. În tot acest timp, pe lângă numeroase volume publicate, Hawking a revoluționat concepte fundamentale legate de fizică în particular și știință la modul general. Viziunea actuală asupra cosmosului se bazează aproape exclusiv pe teoriile omului de știință de mai sus despre univers și găuri negre.

Dincolo de discursuri științifice și volume pe teme greu de înțeles, fizicianul a petrecut mult timp încercând să ofere avertismente legate de viitorul nostru, al oamenilor. Cu un nivel de inteligență estimat la 162, Stephen Hawking s-a aflat în spatele multor citate pe care nu le vom putea ignora niciodată.

”Cu siguranță, nu am devenit mai puțin lacomi sau mai puțin proști. În urmă cu șase ani, mă îngrijoram în legătură cu poluarea și suprapopularea planetei. Au devenit mai grave între timp. Populația a crescut cu jumătate de miliard de când nu ne-am mai văzut [în șase ani], fără vreun semn că se va opri. Cu această rată de creștere, vom ajunge la 11 miliarde în 2100”, ne avertiza Hawking într-un interviu acordat lui Larry King în 2016.

Într-un interviu acordat celor de la BBC, același cosmolog a încercat să ne avertizeze în legătură cu riscurile majore la care ne expune Donald Trump. ”Suntem aproape de punctul critic, în care încălzirea globală devine ireversibilă. Acțiunile lui Trump ar putea să împingă Pământul în punctul fără întoarcere, să devină ca Venus, cu o temperatură de 250 de grade și ploi de acid sulfuric. Schimbarea climatică este unul dintre marile pericole pe care le întâmpinăm și unul pe care îl putem preveni dacă acționăm acum.”, ne explica Hawking cu puțin timp înainte să treacă în neființă. Din păcate, prea puțini l-au ascultat atunci și mai puțini coboară urechea la afirmațiile sale la ora actuală.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele