23 aug. 2020 | 19:19

Steaua care confirmă teoria lui Einstein tocmai a fost descoperită

ȘTIINȚĂ
Steaua care confirmă teoria lui Einstein tocmai a fost descoperită

În centrul galaxiei noastre, sute de stele orbitează aproape de o gaură neagră supermasivă. Majoritatea acestor stele au orbite suficient de mari încât mișcarea lor este descrisă de gravitația newtoniană și de legile mișcării lui Kepler.

Sunt însă câteva care orbitează atât de aproape, încât orbitele lor pot fi descrise cu exactitate doar de teoria relativității generale a lui Einstein. Steaua cu cea mai mică orbită este cunoscută sub numele de S62. Și cercetătorii o caracterizează drept cea mai rapidă stea din galaxia noastră.

Steaua S62 se plimbă în jurul Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee, pe o orbită extrem de mică (la scara Universului).

Ce fenomen bizar produce steaua

Steaua poate călători cu circa 10% din viteza luminii, potrivit cercetărilor publicate în The Astrophysical Journal. Este destul de rapid pentru a face vizibile fenomenele relativiste de dilatare a timpului.

Atunci când două obiecte fizice – precum steaua S62 și oamenii de știință de pe Pământ – se mișcă cu viteze diferite, acestea măsoară trecerea timpului diferit. Oamenii de știință care vor observa S62 și vor vedea că este nevoie de un timp mai lung în fiecare destinație, decât un pasager pe steaua propriu-zisă.

Acest fenomen, numit dilatarea timpului, este la baza relativității speciale. Se întâmplă cu fiecare viteză, dar devine cu adevărat vizibil doar atunci când te apropii de viteza luminii. La opt procente de lumină, efectul de dilatare a timpului pentru steaua S62 abia devine vizibil, ceea ce îl face un instrument excelent pentru studierea relativității speciale în acțiune.

Orbita bizară, în formă de spirograf, a stelei S62 o va apropia din nou de Sagittarius A* în doar aproximativ doi ani, potrivit cercetărilor. Când se va întâmpla, oamenii de știință vor fi gata: nu numai să urmărească ceva fizic bizar în acțiune, ci să-l folosească pentru a descoperi mai multe mistere, care înconjoară găurile negre, ca niciodată.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele