21 aug. 2020 | 19:09

Statuia lui Buddha riscă să fie luată de ape din cauza inundațiilor din China

CHESTII
Statuia lui Buddha riscă să fie luată de ape din cauza inundațiilor din China

Precipitațiile torențiale afectează grav mai multe regiuni din China și au cauzat creșterea nivelului apei și alunecări de teren.

Cel mai grav afectată a fost provincia Sichuan din vest, unde 100.000 de persoane care trăiesc lângă râul Yangtze au fost obligate să își părăsească locuințele.

Apele au amenințat de asemenea sit-ul încadrat în Patrimoniul Mondial UNESCO, Buddha Leshan, o statuie de 71 metri înălțime sculptată într-un munte care cuprinde trei râuri. Inundațiile nu au mai ajuns la un astfel de nivel încât să atingă statuia lui Buddha de la înființarea Republicii Populare Chineze în 1949, a informat postul de televiziune de stat CCTV, citat de Deutsche Welle.

China este greu lovită

În sud-vestul Chinei, municipalitatea Chongqing, zona unde se întâlnesc râurile Yangtze și Jialing, a suferit anul acesta cea mai gravă inundație din 1981 până în prezent.

Peste 1 000 de persoane au rămas blocate în județul Feng Zhou, în partea opusă față de statuia Buddha. Hrana și apa sunt rare după ce apele au întrerupt traficul rutier, iar forțele de ordine intervin pentru a-i salva pe locuitori.

În provincia Hubei, la est de Sichuan, autoritățile au avertizat că uriașa centrală hidroelectrică, Three Gorges Dam, de pe Yangtze se confruntă cu cel mai mare val de inundații din istoria sa.

În plus, peste noapte, taifunul Higos a încolțit Hong Kong-ul înainte de a intra în Zhuhai, un oraș din provincia Guangdong din sudul Chinei. Acesta a întreținut vânturi maxime de 126 de kilometri pe oră, conform Centrului Meteorologic Național din China.

Cinci persoane au dispărut în provincia Yunnan după ce o alunecare de teren a distrus două locuințe, a informat People’s Daily, cotidian deținut de stat.

Anul acesta, inundațiile din China au produs peste 200 victime, declarate decedate sau dispărute și au provocat daune în valoare de 25 miliarde de dolari (20,9 miliarde de euro), conform declarațiilor făcute de autorități în decursul săptămânii trecute.

Începând din iunie, peste 38 milioane de persoane din întreaga țară au fost afectate de condițiile meteorologice nefavorabile, a informat Zheng Guoguang, ministrul adjunct pentru gestionarea situațiilor de urgență.