Start-up-urile vor primi din nou granturi: 1 milion de euro de la Comisia Europeană

Start-up-urile vor primi din nou granturi: 1 milion de euro de la Comisia Europeană

Un grant de 1.000.000 de euro de la Comisia Europeană destinat susținerii startup-urilor a fost câștigat de către BCR.

BCR a fost banca selectată de Comisia Europeană în cadrul unui consorțiu internațional. BCR a aplicat la inițiativa “INNOSUP-10-2020 – Closing the finance gap for IPR-driven start-ups and SMEs” pentru a primi un grant în valoare totală de 1 milion de euro.

Fondurile urmează a fi utilizate pentru a susține 15 start-up-uri și 15 IMM-uri inovatoare din Uniunea Europeană, inclusiv din România, pentru valorificarea activelor de proprietate intelectuală.

Ce presupune programul de finanțare și cine beneficiază?

Programul Leadership4SMEs, parte din inițiativa INNOSUP-10-2020, lansat de Comisia Europeană în 2019, are ca obiectiv general dezvoltarea unui program complet, care să permită IMM-urilor si startup-urilor inovatoare să-și valorifice în mod eficient activele de proprietate intelectuală.

Prin aceasta, IMM-urile își vor putea majora accesibilitatea la oportunități de finanțare corelate cu strategia de afaceri și potențialul pieței.

Programul va fi susținut de o platformă dedicată, autosustenabilă, destinată firmelor care vor primi finanțare.

Finanțarea este oferită firmelor stabilite în cel puțin 10 state membre ale UE sau țări asociate programului Horizon 2020.

“Aplicarea la acest program de granturi este rezultatul experienței acumulate în programul BCR – InnovX, acceleratorul lansat anul trecut pentru a sprijini antreprenorii români activi în tehnologie. În urma feedback-ului primit de la participanți, ne-am dat seama că firmele care activează în această zonă au nevoie de îndrumare și resurse atunci când vine vorba de finanțarea și conceperea dreptului de proprietate intelectuală”, a declarat Ana-Maria Crețu, Șef Departament Social Banking BCR.

Programul va contribui la protejarea și îmbunătățirea valorii inovațiilor și atractivității companiilor participante pentru investitori, reducerea riscului accesului la finanțarea dreptului de proprietate intelectuală, creșterea efectului de pârghie a activelor de proprietate intelectuală ale IMM-urilor și startup-urilor sprijinite.

Proiectul se va desfășura pe o perioadă de doi ani, iar coordonatorul va fi bwcon GmbH, urmând ca BCR să ofere sprijin membrilor consorțiului, prin alocarea unei echipe specializate în managementul drepturilor de proprietate intelectuală, accelerare de afaceri și finanțare.

Proiectul implică crearea unei platforme de asistență de tipul one-stop-shop pentru IMM-uri și startup-uri. Platforma va conține informații privind drepturile de proprietate intelectuală, accesul la capital privat de creștere, precum și modalități de promovare a start-up-urilor selectate prin program.

Citește și:
Etichete: