04 nov. 2020 | 13:57

Această navetă din Star Trek e microscopică și se deplasează fără motoare

ACTUALITATE
Această navetă din Star Trek e microscopică și se deplasează fără motoare

Dacă te gândeai că navetele interstelare nu aparțin decât universului imaginar al Star Trek, acest model microscopic face parte dintr-un experiment de cercetare serios.

Fizicienii de la Universitatea Leiden au tipărit o versiune 3D în miniatură a unei nave de clasă Intrepid din Star Trek.

Nava lungă de cinci micrometri arată ca USS Voyager și a fost microprintată de fizicieni pentru o cercetare referitoare la microswimmeri.

Deși sursa de inspirație a Voyagerului microscopic folosea motoare cu impulsuri și transmisie, modelul 3D este propulsat prin lichid cu ajutorul unor reacții chimice între stratul de acoperire de platină și soluția de peroxid de hidrogen în care l-au plasat fizicienii.

Navele spațiale din Star Trek ar putea călători prin corpul tău

Articolul de cercetare notează că studiile microswimmerilor folosesc de obicei modele în formă de sferă pentru teste. Aceste forme exterioare pe care le vedeți mai jos au fost destinate să producă rezultate diferite și să împingă limitele imprimării 3D în acest proces.

star trek voyager

Micrroswimmerii sunt o categorie științifică larg utilizată pentru a sorta organismele și obiectele care se deplasează prin lichide.

Bacteriile sau celulele albe din sânge ar putea fi considerate microswimmeri, dar la fel pot fi și obiectele sintetice create pentru studiu, cum ar fi minusculul Voyager sau un model de 3DBenchy – un remorcher folosit adesea pentru testarea imprimantelor 3D – pe care fizicienii din Leiden l-au inclus în testele lor.

star trek voyager - microswimmer

Studierea mișcării microswimmerilor sintetici ar trebui să ofere informații despre omologii lor naturali, dar oamenii de știință și-au imaginat, de asemenea, posibile contracte în viitor în care micromotoarele sintetice ar putea face parte din sistemele de livrare țintite pentru tratamente medicamentoase și alte terapii.

Pentru moment, acest studiu ajunge la concluzii mai modeste: modelele microprintate 3D ar putea fi utile pentru alte experimente, iar formele neobișnuite utilizate ar putea oferi capacitatea de a obține tipuri de mișcare mai “proiectate” ale microswimmerilor decât ale celor sferici și cilindrici.

Este totuși interesant să te gândești că într-un viitor apropiat, prin corpul tău vor putea pluti și călători corpuri mici – poate chiar nave spațiale – pentru a putea primi un tratament. Ar fi un înlocuitor cel puțin interesant pentru acele seringilor.