07 mai 2020 | 07:30

Spectacolul natural de lumini care îți taie respirația pe plajă: ”Nu am văzut niciodată așa ceva”

ACTUALITATE
Spectacolul natural de lumini care îți taie respirația pe plajă: ”Nu am văzut niciodată așa ceva”

În ultimele zile, au început să circule pe internet imagini spectaculoase, cu lumini desprinse din filme SF, pe o plajă din California. Efectul din spatele acelor cadre fantastice este cât se poate de natural.

În contextul în care californieni sunt nevoiți să stea în casă în această perioadă, ca în fiecare al colț al mapamondului, mama natură a vrut să le facă o surpriză plăcută celor care locuiesc în apropierea plajelor din California. În ultimele zile, dacă ai fi ajuns seara sau noaptea pe una dintre plajele din sudul statului american, te-ai fi confruntat cu niște valuri luminate cu o nuanță albastră fosforescentă foarte puternică, după cum se poate vedea în clipurile de mai jos.

Deși s-ar putea să nu fi auzit niciodată de el, fenomenul nu doar că este natural, dar iese la iveală mai des decât ai crede. La fiecare câțiva ani, pe plajele din California vezi valuri strălucitoare pe timp de noapte, de parcă ar fi luminate cu neoane puternice din interior. Chiar și în acest condiții, localnicii din zonă sunt de părere că spectacolul vizual din acest an a fost mai deosebit decât în trecut.

Cel mai probabil, intensitatea luminilor dintre valuri a fost mai mare datorită ploilor record din regiune. Acestea au alimentat dezvoltarea în exces a unor alege care duc la formarea acestei bioluminiscențe. Ca entuziasmul localnicilor să fie complet, deși California continuă să se afle în stare de urgență, iar oamenii nu au voie să iasă din case fără măști, valurile au apărut în aceeași perioadă în care s-a deschis accesul la plaje. Aceasta este una dintre măsurile de relaxare a restricțiilor pe timp de pandemie.

Dale Huntigton, pastorul de 37 de ani al unei biserici din San Diego, s-a sculat la 3 noaptea pentru a face surfing pe valurile iridescente. ”Fac surfing de 20 de ani, dar niciodată nu am văzut așa ceva”, a spus Huntington.

În ceea ce privește partea științifică din spate, valurile cu strălucire ca de neon se datorează dezvoltării plantelor microscopice denumite fitoplanton. Ziua, aceste organisme stau la suprafața apei, dându-i o culoare brun-roșcată, cunoscută drept mareea roșie. Noaptea, algele dau un spectacol de lumini, strălucind în apele învolburate. Dacă nu ai ști, ai crede că funcționează precum fosforul, care ziua se încarcă cu lumină pentru a lumina noaptea.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele