Soluția pentru ca oamenii să nu se mai sperie de antenele 5G (și cu reducere de costuri)
Tehnologia 5G poate aduce beneficii uriașe și poate dezvolta multe business-uri, în ciuda a ceea ce transmit negaționiștii sau conspiraționiștii. O companie din Marea Britanie a găsit și soluția pentru reducerea costurilor.
Tehnologia 5G e prezentată drept tehnologia viitorului și, pe bună dreptate, pentru că beneficiile sunt uriașe. Sunt însă și voci care acoperă informația și arată că antenele 5G pot îmbolnăvi populația sau reprezintă un sistem prin care oamenii pot fi controlați și urmăriți.
Ce e adevărat, însă, e că această tehnologie vine și cu costuri uriașe legate de echipamente și rețelistică. O compania din Marea Britanie susține însă că a găsit o soluție mult mai puțin costisitoare. În locul numărului uriaș de antene de care ar fi nevoie, vrea să folosească aeronave pentru a transmite semnalul de la înălțime.
Marea Britanie, soluție pentru înlocuirea antenelor 5G
Compania britanică Stratospheric Platforms Limited vine cu un sistem care presupune eliminarea stâlpilor pentru antenele de telefonie mobilă. Semnalul 5G e transmis de o flotă de aeronave cu emisii zero. Iar costurile ar fi mai mici cu 70%.
„Este, în esență, un turn de telefon mobilă care stă în aer la 18 kilometri. Evident, la această altitudine are o acoperire mult mai mare decât orice turn de la sol și acoperă o zonă imensă. Spre deosebire de un turn de telefonie mobilă, care are o rază de câțiva kilometri, acesta acoperă aproximativ 140 de kilometri în diametru, deci o zonă vastă, și oriunde, în acel fascicul, veți putea să vă conectați telefonul mobil la viteze de peste o sută de megabiți pe secundă”, a explicat Richard Deakin, CEO la Stratospheric Platforms, potrivit Digi24.
Avioanele care ar trebui să transmită semnalul sunt autonome și vor fi alimentate de o pilă de combustie cu hidrogen. Acesta va avea o anvergură a aripilor de 60 de metri, cât un Boeing 747, dar va cântări doar 3,5 tone și va putea rămâne în aer timp de nouă zile. Sistemul se bazează pe un nou model de antenă, de trei metri pătrați, care va fi încorporată în fuselajul aeronavei și care va asigura o acoperire la sol de până la 140 de kilometri în diametru, echivalentul a 200 de stâlpi de telefonie mobilă.
Pentru a acoperi toată țara, susțin reprezentanții companiei, e nevoie de doar 60 de astfel de avioane, care vor oferi viteze 5G de peste 100 de gigabiți pe secundă.
Primul avion va decola în 2022 și se așteaptă ca întreaga rețea să devină operațională în 2024.