Situația finanțelor românești, după izolare: câți bani au pierdut hotelurile românești în lunile de criză, dar bâncile

Situația finanțelor românești, după izolare: câți bani au pierdut hotelurile românești în lunile de criză, dar bâncile

Pentru prima oară după încheierea stării de urgență, avem o situație clară legată de pierderile financiare înregistrate în România în două sectoare importante, hotelier și bancar.

La fel ca în alte colțuri ale lumii, turismul din România a fost grav afectat de pandemie. În cele aproximativ trei luni de la declanșarea crizei medicale pe teritoriul țării noastre, s-au înregistrat pierderi în acest domeniu de aproximativ 240 de milioane de euro.

Industria hotelieră a pierdut aproximativ 240 de milioane de euro în lunile martie, aprilie şi mai, în urma celor circa 6 milioane de înnoptări care nu au mai avut loc în această perioadă, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile.

Dacă lucrurile merg cum trebuie și nu ne vom confrunta cu un eventual val doi de infecții, oficialul speră ca în ultimele șapte luni din acest an să avem unități de cazare care să funcționeze la un nivel de 40-50% din capacitate. Cele mai afectate vor fi hotelurile mici și cele de tip boutique, pentru că vor fi nevoite să-și limiteze semnificativ capacitatea de cazare în concordanță cu restricțiile impuse de autorități.

Dincolo de oamenii mai puțini în hoteluri, o parte din problemă ține și de costuri. Costurile de prevenire a răspândirii virusului sunt de aproximativ 50 de euro per angajate. De astăzi, unii hotelieri și-au reluat activitatea, dar cei mai mulți așteaptă să crească suficient de mult cererea încât se se justifice investiția aferentă reluării activității.

„E un prim pas care trebuie urmat şi de paşi ulteriori, în 15 iunie când ar trebui să deschidem piscinele, să deschidem zonele de agrement, să deschidem parţial restaurantele de interior, iar după 30 iunie să ne gândim şi la evenimentele de interior. În aceste trei faze trebuie deschis business-ul în sectorul turismului”, a precizat preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România .

În ceea ce privește situația din băncile românești, pandemia a tăiat aproximativ 160 de milioane de lei din profitul net de pe primul trimestru din acest an. Potrivit indicatorilor agregaţi care au fost făcuți publici de BNR, profitul net al băncilor în primul trimestru din 2020 a scăzut la 1,64 miliarde de lei faţă de 1,8 miliarde de lei în trimestrul I din 2019, în condiţiile în care activele au ajuns la un maximum de 518,4 miliarde de lei.