21 sept. 2020 | 10:57

Sistemul prin care NASA vrea să pună iar oameni pe Lună

ACTUALITATE
Sistemul prin care NASA vrea să pună iar oameni pe Lună

NASA a construit un nou sistem care ar putea face aterizarea pe Lună și pe Marte mult mai puțin riscantă și are deja planuri să-l testeze într-o misiune viitoare.

Proiectul agenției Safe and Precise Landing Integrated Capabilities Evolution (SPLICE) își propune să îmbunătățească siguranța aterizării prin combinarea unei suite de senzori laser, o cameră, un computer de mare viteză și câțiva algoritmi sofisticați. Toate acestea ar fi capabile să renunțe la nevoia unui pilot uman.

„Ceea ce construim este un sistem complet de coborâre și aterizare care va funcționa pentru viitoarele misiuni Artemis pe Lună și poate fi adaptat pentru Marte”, a spus managerul de proiect Ron Sostaric într-un comunicat al NASA. „Sarcina noastră este să punem împreună componentele individuale și să ne asigurăm că funcționează ca un sistem funcțional”, a adăugat el.

NASA speră că sistemul va permite primei femei să aterizeze pe Lună în 2024, ca parte a programului său Artemis


Sistemul ar putea permite astfel navelor care aterizează să atingă o varietate mult mai largă de puncte de aterizare, inclusiv lângă bolovani sau cratere. De asemenea, poate identifica zone țintă sigure care au doar jumătate din mărimea unui teren de fotbal.

SPLICE funcționează comparând mai întâi scanările suprafeței de mai jos cu o bază de date cu repere cunoscute, pentru a afla unde se află. La trei-patru mile deasupra suprafeței, un laser cu trei fascicule încearcă să identifice cel mai sigur loc de aterizare.

Agenția intenționează să testeze mai întâi sistemul în timpul unui zbor pe o rachetă Blue Origin New Shepard în timpul unei viitoare misiuni. Când va avea loc misiunea, însă, nu este clar. În loc să caute un loc sigur pentru a ateriza pe Lună în timpul acestor teste, SPLICE va căuta un teren adecvat pentru a ateriza racheta New Shepard pe Pământ.

„Aterizarea sigură și precisă pe o altă planetă implică încă multe provocări”, a declarat John Carson, managerul integrării tehnice pentru aterizarea de precizie, într-o declarație. „Nu există încă o tehnologie comercială pe care să o puteți cumpăra pentru asta”, a adăugat el. „Fiecare misiune de suprafață viitoare ar putea folosi această capacitate de aterizare de precizie”. Cu toate acestea, NASA mai are multe de făcut pentru a-și realiza sistemul.