Singurele mașini care s-au vândut bine în pandemie: restul industriei auto este pe butuci

Singurele mașini care s-au vândut bine în pandemie: restul industriei auto este pe butuci

Piața auto a fost grav afectată de pandemie, iar vânzările de mașini s-au dus în cap în fiecare colț al mapamondului. În același timp însă, există o excepție importantă de la regulă.

În contextul în care majoritatea oamenilor s-au aflat în izolare în ultimele luni, nu ar trebui să vină ca o surpriză că numărul celor care și-au cumpărat o mașină nu a fost foarte mare. Cel mai grav a fost afectată a fost piața din Europa de această descreștere, trendul global având repercusiuni și la nivel local, în România.

Cu toate acestea, perioada de criză a reprezentat un pretext pentru ca mașinile electrice și cele de tip hibrid să-și sporească cota de piață. În luna aprilie a anului trecut, acestea aveau doar 7% din piața auto europeană. Un an mai târziu, procentul respectiv a sărit până la 17%. Cei de la Bloomberg văd și o parte bună în această situație, fiind de părere că producătorii auto se vor simți obligați să respecte mai cu strictețe nivelurile de emisii impuse de autorități, atât pentru a câștiga clienți, cât și pentru a evita amenzi.

Conform unui studiu publicat de Jato Dynamics, vânzările de mașini noi în Europa au fost la cei mai mic prag din ultimii 38 de ani. Comparativ cu situația de acum un an, înmatriculările de autoturisme au scăzut cu 52%. Cea mai drastică scădere a fost înregistrată de vânzările de mașini diesel, 78%. Pe locul doi au fost mașinile electrice, cu o scădere de 29%. Surpriza vine din zona plug-in hybrid, acest tip de autoturisme au înregistrat o creștere de 7%.

piata auto vanzari europaÎn privința modelelor care au prezentat cel mai mare interes, Tesla Model 3 continuă să fie cea mai populară mașină electrică din Europa și a doua cea mai bine vândută mașină din orice categorie. La creșterea cotei de piață a mașinilor electrice au contribuit modele noi de la Mercedes, Volkswagen, BMW, Hyundai, Volvo și Suzuki.

În Statele Unite ale Americii, vânzările de autoturisme au scăzut cu 38% de la un an la altul, în luna martie 2020. Din cauza exploziei continue de cazuri de coronavirus din SUA, nu este însă exclus ca urmările mai grave să se resimtă în trimestrul doi din acest an.