Singura veste bună despre pandemia din România: când scad cazurile, conform lui Tătaru

Singura veste bună despre pandemia din România: când scad cazurile, conform lui Tătaru

Într-o intervenție la TVR, Nelu Tătaru s-a aruncat la noi pronosticuri legate de răspândirea cazurilor de coronavirus în România. Deși nu ai crede asta, există și vești bune.

În opinia ministrului Sănătății, luna septembrie va fi una foarte grea pentru țara noastră în raport cu pandemia. Cazurile vor crește în mod inevitabil, din cauza campaniei electorale și a începerii anului școlar. Partea bună este că la început de octombrie situația se va stabiliza, iar de la mijlocul lunii viitoare ar trebui să intrăm pe o pantă descendentă.

Singura condiție ca acest lucru să se întâmple este ca românii să respecte recomandările autorităților, o realitate improbabilă într-o țară cu personalități puternice precum România. „Este o lună de încercare, este o lună grea şi dacă noi, toţi, vom fi parteneri pentru a respecta regulile, atunci cred că la jumătatea lunii octombrie ne putem gândi la o pantă descendentă. Până atunci nu ne rămâne decât să gestionăm creşterea care noi credem că va fi mai mică în această perioadă. O creştere asumată odată cu deschiderea anului şcolar şi campania electorală”, a declarat ministrul Sănătăţii la TVR.

În ceea ce privește începerea noului an școlar, Tătaru a atras atenția asupra unui număr de 43 de localități care au un indice de infectare mai mare de 3 la 1000. Acestea vor începe anul școlar cu cursuri desfășurate online. Alte 14 localităţi au indicele între 1 şi 3 la mie, ceea ce înseamnă un sistem mixt, on-line şi cu prezenţă fizică, în timp ce 2.728 localităţi au indicele de infectare sub 1 la mie şi se permit cursurile şcolare în clasă. În această ultimă situaţie trebuie respectate regulile de distanţare fizică şi dezinfecţie, a subliniat el.

„Consiliile de Administraţie ale şcolilor propun Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă scenariul pe care îl va urma acea clasă. Dacă vor opta pentru scenariul 1, faţă în faţă, atunci trebuie să existe acea distanţare de un metru, trebuie să existe masca şi dezinfectant, trebuie să existe acele circuite care se pot regăsi şi la intrarea în şcoală, şi pe holuri în pauze şi în curtea interioară a şcolii. Dacă nu se poate asigura acea distanţare de un metru, există acele separatoare care trebuie puse între cei doi copii”, a precizat ministrul Sănătăţii.

În cazul în care vor apărea cazuri de infecții cu coronavirus la copii, vom vedea o schimbare radicală de atitudine din partea autorităților. „În momentul în care avem într-o clasă un copil cu infecţie cu SARS-CoV-2, atunci acel copil merge către unitatea spitalicească iar ceilalţi sunt în carantină la domiciliu şi clasa se închide 14 zile. În condiţiile în care avem trei copii în trei clase diferite, aceştia merg către unităţile medicale iar ceilalţi merg în carantină la domiciliu pentru 14 zile şi şcoala se închide”, a adăugat Nelu Tătaru.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: