Singura lege care are putea salva pădurile din România, aprobată: schimbările din Codul Silvic

Singura lege care are putea salva pădurile din România, aprobată: schimbările din Codul Silvic

România este asociată de mulți ani cu defrișări masive, multe dintre ele ilegale. Singura lege care previne sau pedepsește astfel de practici este Codul Silvic și tocmai a suferit schimbări majore.

Parlamentul României a adoptat ieri o serie de modificări importante aduse Codului Silvic. Cel mai important punct din noua legislație ține de trecerea furtului de arbori la faptă penală. Ca referință, în trecut, se rezuma la a fi contravenție. Volumul de copaci tăiați nu mai contează, gravitatea gestului este independentă de valoarea prejudiciului. În plus, camioanele sau tirurile responsabile de transportul copacilor furați vor putea fi confiscate de către autorități.

În mod absolut suprinzător pentru o lege care trece prin Parlamentul României, aceasta s-a bucurat de unanimitate de voturi. „Astăzi am câştigat o luptă extrem de importantă pentru pădurile României. În urmă cu foarte puţin timp, Parlamentul a aprobat proiectul de lege de modificare a Codului Silvic. În ultimele săptămâni am solicitat, în mod repetat, colegilor mei din Parlament, să supună la vot în regim de urgenţă această lege, care face trecerea de la un Cod Silvic permisiv cu infractorii, la unul în care nimeni nu mai stă la discuţii cu aceştia. Mă bucur că mesajul nostru a avut rezonanţă şi că parlamentarii au înţeles că protejarea pădurilor este o prioritate dincolo de interese şi calcule politice”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi co-iniţiator al proiectului de lege.

Lista completă a amendamentelor aduse Codului Silvic poate fi parcursă mai jos. Rămâne să sperăm că vor fi și puse în aplicare de către autorități.

  • furtul de arbori va intra direct sub incidență penală, indiferent de prejudiciu;
  • camioanele sau tirurile cu care sunt transportați arborii tăiați ilegal vor putea fi confiscate;
  • tăierile la ras vor fi interzise în rezervațiile naturale;
  • avizul de transport va deveni obligatoriu și pentru: rumeguș, biomasă, coaja arborilor și orice rest de lemn;
  • lemnul va fi comercializat ca lemn fasonat;
  • sumele destinate pazei suprafețelor de pădure sub 30 de ha vor crește cu peste 30%;
  • evaluarea de mediu pentru amenajamentele silvice care se suprapun cu ariile naturale protejate va deveni obligatorie;
  • accesul la terenurile agricole va fi permis proprietarilor și din drumurile forestiere;
  • accesul cetățenilor în pădure va fi permis pentru recreere, inclusiv cu bicicleta.

Ca referință, partea legislativă detaliată mai sus reprezintă doar o parte infimă din efortul făcut de ministerul Mediului pentru protecția pădurilor și stoparea tăierilor ilegale. Lista mai include programul SUMAL (achiziţia sistemului de monitorizare cu hărţi satelitare), dar și demararea unui studiu științific pentru identificarea și punerea sub protecție a 40.000 de hectare de păduri virgine. Toate acestea nu au niciun rost dacă nu se va consolida capacitatea gărzilor forestiere, iar acest detaliu este de asemenea pe listă.

Citește și: