Poluarea din România și tăierile ilegale de copaci, subiect de penalizări din partea UE

Poluarea din România și tăierile ilegale de copaci, subiect de penalizări din partea UE

Europenii sunt disperați să micșoreze nivelul de poluare din România și să oprească defrișările ilegale. Din păcate, autoritățile române preferă să plătească amenzi decât să se schimbe ceva.

Comisia Europeană vine cu un nou val de avertismente la adresa oficialilor români din cauza tăierilor ilegale de păduri și a poluării. Țara noastră se află într-o stare deplorabilă când vine vorba de protecția mediului. Din acest motiv, suntem vizați de mai multe proceduri de infringement din partea Europei.

Este mai important ca niciodată să se oprească tăierile abuzive de păduri și să se rezolve problema poluării aerului. Atitudinea autorităților de la București când vine vorba de problema pădurilor este atât de ostentativă, încât Comisia Europeană și-a pierdut răbdarea. Dacă nu se opresc tăierile ilegale în următoarea lună, va fi sesizată Curtea de Justiție a Uniunii Europene și riscăm să plătim cu toții.

Premisa este una cât se poate de simplă, Comisia nu-și dorește decât ca România să pună în aplicare Regulamentul UE cu privire la lemn. Toate țările UE se aliniază la aceste condiții care prevăd interzicerea producerii și introducerii pe piața din Europa a produselor din bușteni tăiați ilegal.

Comisia Europeană arată, într-un comunicat de presă transmis joi, că autoritățile naționale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătoare. „Inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal”. Cu alte cuvinte, nici măcar nu avem o lege bună pentru a preveni tăierile, cu atât mai puțin să o aplicăm.

Mai mult decât atât, Comisia a constatat că autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate. De asemenea, există probleme în ceea ce privește accesul publicului la informațiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor.

„După ce a analizat în detaliu argumentele prezentate de România în urma unei scrisori de punere în întârziere trimise în februarie 2020, Comisia a ajuns la concluzia că problemele de la fața locului nu au fost soluționate. Prin urmare, Comisia emite în prezent un aviz motivat. Dacă România nu ia măsuri în termen de o lună, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene în legătură cu acest caz”, a transmis executivul european.

În ceea ce privește poluarea, sănătatea românilor este de mult timp în pericol din cauza ignoranței autorităților față de normele UE pe acest subiect.

„România permite instalațiilor industriale să funcționeze fără autorizațiile necesare care stabilesc condițiile de funcționare în conformitate cu legislația UE. Activitățile industriale au un impact semnificativ asupra mediului în care se desfășoară. Directiva 2010/75/CE privind emisiile industriale are ca scop să prevină și să reducă emisiile industriale nocive de pe teritoriul UE, promovând în același timp utilizarea unor tehnici care reduc emisiile poluante și care sunt eficiente din punct de vedere energetic și din punctul de vedere al utilizării resurselor.

Deși s-au înregistrat unele progrese după trimiterea de către Comisie a unei scrisori de punere în întârziere, trei instalații continuă să funcționeze fără să respecte cerințele din directivă. În plus, două instalații mari de ardere care au făcut inițial parte din planul național de tranziție al României, dar care au fost de atunci retrase, nu respectă valorile-limită de emisii aplicabile pentru dioxidul de sulf, oxidul de azot și praf.

Prin urmare, Comisia trimite în prezent un aviz motivat. România are la dispoziție trei luni pentru a adopta și a comunica toate măsurile necesare pentru a asigura aplicarea deplină și corectă a directivei; în caz contrar, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la acest caz”, au avertizat autoritățile de la Bruxelles.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: