Show-ul care îți arată misterele pentru care nici știința n-are răspunsuri definitive
Anul acesta a venit pe History cu un show nou. E denumit „Inexplicabil”, e prezentat de William Shatner – căpitanul Kirk din „Star Trek” – și aduce în atenția publicului acele mistere pentru care știința nu are un răspuns definitiv. Cu ocazia asta am vorbit cu Shatner despre știință, omenire și ce facem de-aici înainte.
Din 7 ianuarie, „Inexplicabil” caută explicații pentru fenomenele bizare. În fiecare marți, de la ora 21, poți descoperi încă un moment din lumea mare care îți dă un pic mai mult de gândit. Pe parcursul celor nouă episoade, William Shatner explorează cele mai fascinante și ciudate mistere ale lumii. Scopul? Să rezolve câte un fenomen straniu sau câte o enigmă care a ridicat numeroase întrebări rămase fără răspuns de-a lungul timpului.
„Trebuie să înțelegem că știința poate și greși. Trebuie să ținem cont de asta – că n-are răspunsuri definitive – și să înțelegem că lucrurile, în timp, se schimbă. De exemplu, în Europa anilor 1400 oamenii credeau că Pământul e plat și credeau că Soarele se învârte în jurul Pământului. De atunci și până acum lucrurile s-au mai schimbat”, declară Shatner pentru PLAYTECH.
„Știința se schimbă pe măsură ce tehnologia devine mai bună. Și pe măsură ce devine mai bună, găsind răspunsuri, încă sunt o mulțime de lucruri interesante pentru care nu avem explicații. Astfel, «Inexplicabil» e despre fenomene care se întâmplă și despre care ne întrebăm ce rost au, cum au ajuns așa. Uite un exemplu: un tip se trezește din comă și, dintr-o dată, poate cânta impecabil la pian”, adaugă Shatner.
William Shatner caută răspunsuri noi la dileme vechi
În „Inexplicabil” poți afla despre luminile misterioase din Marfa, Texas, cazul bizar din trecătoarea Diatlov, Rusia, ce se presupuse și ce se întâmplă în Triunghiul Bermudelor sau de ce cauzele morții generalului George S. Patton sunt încă incerte.
În contextul în care Shatner susține că știința, într-un moment dat, n-are toate răspunsurile, acest show caută să analizeze fenomene misterioase cu instrumente moderne. Fenomenele inexplicabile sunt elucidate pe măsură ce William Shatner aprofundează fiecare caz și reconstituie, cu mijloce moderne sau pe baza explicațiilor unor experți în domeniu, unele dintre cele mai intrigante subiecte. De la el am vrut să aflu însă și când o să trăim într-o lume ca cea din „Star Trek”. Și, ei bine, poate nu era răspunsul pe care îl voiai.
„Vom trăi într-o lume [ca în «Star Trek»], dacă vom mai avea o lume. Dezastrele care vor veni vor putea fi rezolvate prin știință. Problema de bază e că am trecut de la câteva sute de milioane de oameni la miliarde de oameni în mai puțin de un secol. Și toate răspunsurile sunt în fața noastră, chiar dacă sunt inumane”, completează acesta.
În universul show-ului „Inexplicabil”, chiar dacă vei primi răspunsuri moderne la mistere vechi, nu înseamnă că sunt definitive. După cum explică și Shatner, nu ar mai fi chiar un mister dacă l-ai elucida până la capăt. Și o astfel de abordare presupune că judeci dovezi peste care a trecut timpul sau sunt fenomene meteorologice – cum e cazul cu Triunghiul Bermudelor – care se schimbă de-a lungul timpului. Ideea de bază e însă că nu poți nici presupune că știi totul despre tot, nici că nu pot fi aduse răspunsuri noi la dileme vechi.