De unde vin semnalele radio misterioase recepționate pe Pământ din spațiu
O serie de semnale radio au venit din spațiu, către Pământ, iar oamenii de știință au acum noi detalii despre locul din care provin acestea.
Experții au încercat să detecteze locația acestor semnale. Acum au ajuns la concluzia că acestea vin din galaxii care seamănă izbitor de mult cu a noastră, Calea Lactee. Descoperirea acestora elimină probabilitatea unor explicații destul de extreme: de exemplu, că acestea ar proveni din găuri negre. Totuși, sursa acestora rămâne încă un mister pentru oamenii de știință.
Aceste semnale radio sunt explozii de energie foarte scurte și foarte intense, care ajung pe Pământ de foarte departe din spațiu. Ele durează doar o milisecundă, dar eliberează mai multă energie decât ar emite Soarele nostru în 80 de ani.
Semnalele nu sunt ceva nou. De fapt, au fost descoperite pentru prima dată în 2007. De atunci, oamenii de știință s-au străduit să înțeleagă mai multe despre acestea. De exemplu, au căutat să înțeleagă cum ceva poate da semnale atât de luminoase, dar totuși atât scurte. Partea proastă e că depistarea lor este dificilă, asta pentru că nu există nici o modalitate de a prezice unde ar putea ajunge un semnal. De asemenea, identificarea originii lor este și mai dificilă.
Ce au descoperit oamenii de știință despre aceste semnale radio
Cercetătorii au făcut acum o descoperire importantă, uitându-se la locația exactă a patru semnale de radio rapide descoperite anterior. Folosind telescopul radio ASKAP, astronomii au putut să se uite mai îndeaproape la galaxiile „gazdă” ale semnalelor. Ulterior, au descoperit că toate cele semnale explozii pe care le-au studiat păreau să provină din galaxii masive, care formează stele noi într-un ritm destul de modest, asemenea Căii Lactee.
„Aceste semnale de radio rapide, localizate cu exactitate, au venit de la periferia galaxiilor, eliminând posibilitatea ca acestea să aibă vreo legătură cu găurile negre supermasive”, a declarat Shivani Bhandari, cercetător din cadrul CSIRO, agenția științifică națională din Australia, care a condus cercetarea.
Cercetătorii speră acum să înțeleagă mai multe despre galaxiile gazdă ale exploziilor, în încercarea de a construi o imagine mai bună a condițiilor care ar putea duce la explozii atât de intense de energie.