Șeful Amazon vrea să cucerească Luna și acesta e unul dintre proiecte
Echipa Human Landing System (HLS) condusă de compania Blue Origin tocmai a livrat către NASA un prototip la scară largă a unui lander. Ar putea, într-o bună zi, să transporte astronauți americani pe suprafața Lunii.
Modelul are aproximativ 12 metri și este format din două componente diferite: elementul de urcare (AE) și elementul de coborâre (DE). Prototipul va servi în principal ca platformă pentru a testa operațiunile echipajului.
De asemenea, ar putea ajuta echipele de la NASA să evalueze lucruri precum ergonomia cabinei, unghiurile de vizualizare din cabină și cum este experiența de a intra și de a părăsi vehiculul în timp ce porți un costum spațial voluminos, conform SpaceNews.
„Cea mai interesantă parte a realizării acestui tip de evaluare a modelelor este găsirea lucrurilor la care nu te-ai gândit”, a declarat pentru Brent Sherwood, vicepreședintele programelor de dezvoltare avansată la Blue Origin. „Vor fi surprize care sunt dezvăluite de acest tip de mediu fizic, atunci când poți fi în el, să-l vezi și să-l simți”, a adăugat acesta.
Blue Origin e o companie fondată de Jeff Bezos și, alături de SpaceX, e unul dintre jucătorii importanți în cursa pentru cucerirea spațiului. Compania are și rachete gata să trimită oameni în spațiu.
Câștigătorii contractelor cu NASA
În aprilie, NASA a atribuit contracte către trei companii ca parte a proiectului său de sisteme de aterizare umană (HLS). În afară de Blue Origin, care a obținut de departe cea mai mare parte din totalul de 967 de milioane de dolari, compania aerotech Dynetics cu sediul în Alabama, precum și SpaceX le-au fost, de asemenea, acordate 253 de milioane de dolari, respectiv 135 de milioane de dolari. SpaceX a primit finanțare pentru dezvoltarea Starship, o navetă spațială masivă menită să ducă astronauții pe suprafața Lunii folosind racheta Super Heavy a companiei.
Următoarea rundă de atribuire contracte va avea loc la sfârșitul toamnei. Încă nu este clar cât de multe proiecte va putea susține NASA, în special având în vedere o reducere a bugetului. „Tot ce putem controla este munca pe care trebuie să o facem”, a spus Sherwood.
„Testarea acestui model de inginerie pentru interacțiunea echipajului este un pas către realizarea acestei misiuni istorice”, a spus Sherwood. „Metoda pe care o obținem de la modelele la scară largă nu se poate face altfel”, a completat el.
În plus, proiectul Blue Origin este o colaborare cu o serie de alte proiecte de acest gen, inclusiv Lockheed Martin și Northrop Grumman, fiecare dintre acestea atrăgând experiență dintr-o serie de alte proiecte, inclusiv vehiculul Orion din spațiul profund al NASA și Northrop Grumman Cygnus, o aeronavă de consum care a reaprovizionat Stația Spațială Internațională.
Așadar, acesta este doar începutul. Blue Origin își continuă activitatea înainte ca landerul să se apropie de lansare, inclusiv dezvoltarea motoarelor-rachetă care alimentează diferitele etape ale procesului.