20 iun. 2020 | 14:58

Secretul stă în aur: cum au ajuns bogații lumii să-și țină averea în metalul prețios

ACTUALITATE
Secretul stă în aur: cum au ajuns bogații lumii să-și țină averea în metalul prețios

Din cauza pandemiei, piața financiară este mai volatilă ca niciodată, iar un număr important de oameni înstăriți au ajuns acum să-și țină economiile în aur, mai valoros decât orice valută.

În ultimele săptămâni, valoarea acțiunilor de la bursă a crescut semnificativ, mai ales în cazul anumitor companii. Din păcate, consilierii financiari ai celor mai bogați oameni din lume nu sunt încrezători ca piața a devenit suficient de stabilă încât investițiile în acțiuni să fie la fel de inspirate ca în urmă cu un an, de exemplu. Conform unui raport publicat de Reuters, emoțiile din piață pleacă și de la faptul că nu sunt foarte clare repercusiunile pe termen lung al măsurilor de stimulare economică lansate de băncile centrale în fiecare colț al lumii.

Înainte de pandemia de COVID-19, majoritatea băncilor private recomandau clienţilor lor să păstreze doar o mică parte din averea lor sub formă de aur. În prezent, unii din aceşti consilieri direcţionează până la 10% din portofoliile clienţilor lor spre metalul galben, pe măsură ce stimulente introduse de băncile centrale au redus semnificativ randamentele la obligaţiunile guvernamentale. În aceste condiţii, să deţii aur este mai atractiv, chiar dacă deţinerea de aur nu se reflectă într-o creștere sigură a valorii, ca în cazul dobânzilor bancare, de exemplu.

Chiar și așa, lucrurile arată foarte bine pentru cei care au investit în aur. Prețul metalului prețios a crescut cu 14% de la începutul anului până la o valoare de 1730 de dolari per uncie, iar cei mai mulți bancheri sunt convinși că va continua să crească. Aceasta este opinia generală emisă de nouă bănci private care gestionează active în valoare de aproximativ 6000 de miliarde de dolari pentru bogații lumii. Consultate de Reuters, toate cred că aurul se va aprecia înainte de finele acestui an.

„Oamenii caută în mod activ soluţii de protejare a portofoliilor care ar putea înregistra performanţe bune într-o gamă largă de scenarii”, a declarat Kiran Ganesh, analist la UBS. Grupul elveţian UBS estimează că uncia de aur ar putea ajunge la 1.800 de dolari la finele anului, în cel mai bun scenariu, stimulat de dobânzile reduse şi interesul investitorilor pentru aur. Ar putea ajunge chiar şi la o valoare de 2.000 de dolari uncia, în cazul unui al doilea val de infecţii cu coronavirus, când bancnotele tradiționale se vor devaloriza din cauza unor noi probleme economice.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele