Se schimbă legea RCA: de ce vrea ASF mai multe avantaje pentru păgubiți

Se schimbă legea RCA: de ce vrea ASF mai multe avantaje pentru păgubiți

Sistemul în baza căruia funcționează polițele RCA este unul extrem de întortocheat și de stufos, iar prevederile au rolul de a-i avantaja pe unii sau pe alții. În tot acest cadru legal, ASF caută să facă un pic de lumină și să așeze mai corect lucrurile.

ASF propune mai multe modificări la legea RCA și consideră că, în acest moment, păgubiții sunt cumva dezavantajați, iar cei care profită sunt asigurătorii. Concret, în prezent, companiile de asigurări sunt obligate să plătească penalități pentru întârzierea plăților doar dacă păgubiții cer expres acest lucru.

Mulți dintre ei nu o fac și principalul motiv ar fi legat de procesul greoi. Autoritatea pentru Supraveghere Financiară vrea acum ca plata penalităților să fie obligatorie automat în caz de întârziere a plății despăgubirilor.

ASF vrea modificări la legea RCA

ASF a plecat de la o concluzie simplă: legea nu prevede clar cum se plătesc aceste penalități, iar unele firme de asigurări au profitat. Achită penalități doar dacă păgubiții le solicită expres acest lucru, scrie Hotnews.

ASF propune următoarea modificare la această normă privind asigurările auto: 

„La articolul 30, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11) cu următorul cuprins:  ‘(1,1) Dacă asigurătorul RCA nu își îndeplinește obligațiile de plată în termenul prevăzut la art. 21 alin. (4) din Legea nr.132/2017, plata penalităților de întârziere se efectuează odată cu plata despăgubirii, în contul persoanei prejudiciate sau mandatarului acesteia, fără a fi necesară solicitarea în mod expres a acestora.'”.

Legea spune, în acest moment, că despăgubirea se plătește de către asigurătorul RCA în termen de 10 zile de la data acceptării ofertei de despăgubire prevăzută la alin. (1) lit. a) sau de la data la care asigurătorul RCA a primit o hotărâre judecătorească definitivă sau acordul entității de soluționare a litigiului cu privire la suma de despăgubire pe care este obligat să o plătească.

Iar penalitățile se plătesc doar dacă păgubiții cer acest lucru. ASF așteaptă observații asupra acestui proiect de modificare la Norma 20/2017 până la data de 5 decembrie 2020.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: