Se întâmplă pentru toți acești români: câți bani scoți din buzunar dacă crește salariul minim

Se întâmplă pentru toți acești români: câți bani scoți din buzunar dacă crește salariul minim

Urmează câteva schimbări semnificative de la 1 ianuarie 2021. Conform celor mai noi date, Ministerul Muncii analizează trei scenarii de creştere a salariului minim în 2021.

În scenariile studiate de Ministerul Muncii, asigurarea la sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi asigurarea la sistemul public de pensii pentru oamenii fără venituri şi pentru cei care au doar venituri extrasalariale sub plafonul reglementat prin Codul Fiscal vor costa cu 378 de lei – 698 de lei în plus faţă de nivelurile din 2020.

De la ce a pornit analiza Ministerului Muncii

Primul scenariu analizat de Ministerul Muncii presupune un salariu minim de 2.380 de lei brut în 2021. Față de nivelul de acum, aceasta e o creştere cu 150 de lei a salariului minim.

Acum vine a doua chestiune. Cum ar putea fi afectaţi oamenii care vor să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi la sistemul public de pensii, în cazul în care Guvernul va creşte salariul la 2.380 de lei brut?

Asigurarea la sistemul asigurărilor sociale de sănătate pentru oamenii fără venituri şi pentru cei care au doar venituri extrasalariale, sub plafon, costă 1.428 de lei în 2021 şi e valabilă pentru 12 luni, notează Economica.net. Aceasta, doar în scenariul în care guvernul va majora salariul minim la 2.380 de lei brut în 2021.

Conform analizei citate, dacă salariul minim va fi majorat la 2.380 de lei brut în 2021, oamenii fără venituri şi cei care au doar venituri extrasalariale sub plafon vor plăti cu 540 de lei în plus faţă de nivelurile anului 2020 ca să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi la sistemul public de pensii pentru tot anul viitor.

În situaţia majorării salariului minim brut la 2.335 de lei în 2021, oamenii fără venituri şi cei care au doar venituri extrasalariale sub plafon vor plăti pentru asigurarea la sistemul public de pensii şi la sănătate cu 378 de lei în plus faţă de cei care s-au asigurat în 2020.

În cazul majorării salariului minim brut la 2.424 de lei în 2021, oamenii fără venituri şi cei care au doar venituri extrasalariale sub plafon vor plăti cu peste 698 de lei în plus faţă de valorile anului 2020 ca să se asigure la sistemul public de pensii şi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Citește și:
Etichete: