Se dau tichete de masă gratis pentru mii de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care le vor

Se dau tichete de masă gratis pentru mii de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care le vor

Mii de români se bucură de-o veste importantă de la Ministerul Fondurilor Europene. Programul are deja un fond de 130 de milioane de euro. Și sunt vizate zeci de mii de persoane care ar beneficia.

Ministerul are un proiect de ordonanță de urgență care prevede o schemă națională de sprijin. Sunt vizate persoanele vârstnice si pentru persoanele fără adăpost. Proiectul prevede acordarea de tichete electronice pentru mese calde.

Ce vrea Ministerul e să ajute persoanele de peste 75 ani cu venituri reduse și cele fără adăpost. Acestea vor primi, prin intermediul autorităților locale, carduri, alimentate periodic, cu care vor putea servi masa în unități de alimentație publică. Conform Profit.ro, suma alocată programului este de 130 milioane euro.

Conform demersului, ar beneficia circa 260.000 de pensionari și 40.000 de persoane fără adapost. Totodată, sunt înscrise 4.000 de restaurante și cantine, care vor putea fi acceste de deținătorii tichetelor.

Ce înseamnă, mai precis, proiectul de la Ministerul Fondurilor Europene?

Dacă acest proiect va trece, măsura va fi aplicată în fiecare județ. Sunt vizate persoanele care au venituri la nivelul pensiei minime sociale, în vârstă de 75 de ani împliniți sau peste această vârstă. Apoi, sunt persoane sau familii fără adăpost (inclusiv persoanele/ familiile care au fost evacuate și familiile cu copii care nu au domiciliu stabil, mai ales cele monoparentale).

Valoarea nominală a unui tichet electronic pentru masă caldă pentru destinatarii finali va fi de 180 de lei/lună.  Practic, vârstnicii și persoanele fără adăpost vor primi câte un card, care va fi alimentat lunar cu cei 180 de lei.

Cea mai utilă prevedere, în sensul ajutorului, e că astfel de tichete electronice nu vor putea fi convertite în numerar. Vor putea fi folosite în unitățile alimentare care vor încheia contracte de de prestări servicii cu societățile de profil emitente ale acestor tichete electronice.

Nu în ultimul rând, fiecare tichet electronic va conține ca informații înscrise pe suportul electronic sau stocate într-un alt mod în acesta: numele și adresa emitentului şi datele sale de identificare; perioada de valabilitate a suportului electronic; numele, prenumele și codul numeric personal al destinatarului final eligibil. In cazul persoanelor fara adapost, va contine doar numele si prenumele destinatarului final eligibil.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI