24 aug. 2020 | 15:15

Se dau banii pentru acești români. Banii intră chiar azi pe card, iar sumele sunt consistente

BANI
Se dau banii pentru acești români. Banii intră chiar azi pe card, iar sumele sunt consistente
Inquam Photos / Octav Ganea

Există o veste bună și în acest context de altfel dificil. Anunțul oficial de la Guvern le dă speranțe salariaților.

2020 a fost anul în care mii de angajați români au intrat în șomaj tehnic. Pe fondul acelor vești vine și cea de acum de la Guvern. Din 24 august, angajatorii încep să primească bani de la stat pentru decontarea a 41,5% din salariile celor reveniți din șomaj tehnic.

„Imediat după ce rectificarea bugetară a fost publicată, în trei zile am parcurs toate procedurile pentru ca banii să ajungă la AJOFM-uri (agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă – n. r.) pentru plata măsurii de 41,5% din câștigul salarial al fiecărei persoane aflate anterior în șomaj tehnic. Toate procedurile acestea, de regulă, durează cam zece zile, nu țin doar de Ministerul Muncii. [Pe 24 august intră banii în cont] vom începe primele plăți pentru 41,5%.”
Violeta Alexandru, ministrul Muncii

Aceste plăți, pentru 41,5%, sunt făcute de statcătre angajatori în limita a maximum 2.253 de lei de persoană. Această formă de ajutor pentru firme a fost stabilită prin Ordonanța de urgență a Guvernului 92/2020 și primele solicitări ale angajatorilor au putut fi depuse în iulie 2020 pentru salariile din iunie 2020.

Ce trebuie să facă angajatorii pentru a primi banii?

Angajatorul trebuie să depună cererile de decontare în luna curentă pentru luna anterioară, după cum notează Avocatnet.ro. Cererile de decontare, împreună cu o declarație pe propria răspundere și o listă a beneficiarilor, se depun online prin aici.gov.ro. Asta se face în intervalul 1-25 al lunii, la agenția teritorială de muncă.

Decontarea acelei părți de 41,5% din salariile brute se face în cel mult zece zile de la data la care angajatorii declară și achită taxele salariale pentru luna pentru care cer bani de la stat.

Violeta Alexandru a menționat și câteva dintre greșelile pe care firmele le-au făcut. De exemplu, angajatorii depun documente incomplete sau incorecte: nu se anexează sau se anexează prea puține documente pentru verificarea plății taxelor salariale. Lipsesc ordinele de plată. Dar și că, în multe situații, angajatorii pun la dispoziție conturi eronate sau închise, astfel că e necesară o corespondență suplimentară pentru a obține conturile bune. În legătură: sunt angajatori care au sume mari de plată pentru taxele salariale și anexează multe ordine de plată. Aceste OP-uri trebuie adunate și verificate cu declarația 112, ceea ce durează destul de mult

Totodată, angajatorii depun aceeași solicitare de două sau de mai multe ori. Se verifică fiecare solicitare pentru a se înlătura dublurile, ceea ce durează. Și deși este prevăzut clar că un angajator cu activitate în mai multe domenii trebuie să opteze pentru subvenționarea șomajului tehnic sau pentru decontarea a 41,5% din salariile plătite după revenirea din șomaj tehnic, se depun acte pentru ambele măsuri.