Se dau bani în plus pentru pensionari. Vestea dată chiar acum care bucură milioane de bătrâni

Se dau bani în plus pentru pensionari. Vestea dată chiar acum care bucură milioane de bătrâni

Sunt diverse discuții despre cum ar putea crește punctul de pensie în România, dar și cu cât. Pe lângă ce face PSD în Parlament, a venit și proiectul unui fost ministru.

Grațiela Gavrilescu, fost ministru al Mediului și deputat al Partidului Puterii Umaniste (PPUSL), a inițiat un proiect de lege prin care societățile comerciale să fie încurajate să angajeze pensionari. Demersul acesta prevede ca persoanele în vârstă să câștige mai mulți bani decât au din pensie. Totodată, pot acoperi o parte din deficitul forței de muncă.

„Se tot discută, în aceste zile, despre incapacitatea Executivului de a majora pensiile conform legii și se încearcă, în mod odios, acoperirea acestei neputințe tocmai prin responsabilizarea, prin învinovățirea celor văduviți de acest drept, inoculându-se ideea că cine insistă asupra respectării legii nu înțelege situația critică în care ne aflăm și contribuie la adâncirea ei. Pensionarii acestei țări nu au de ce să se simtă vinovați, dimpotrivă: ei au așezat, la propriu, temelia economiei și infrastructurii acestei țări, ei au contribuit la bugetul ei, iar țara le este datoare cu condiții decente de viață.”
Grațiela Gavrilescu la Antena3

Cum ar putea reveni pensionarii în câmpul muncii?

Proiectul se numește: „Legea privind reintegrarea pe piaţa muncii a pensionarilor care doresc să îşi continue activitatea în domeniile în care au activat anterior pensionării”. Prevede că societățile comerciale cu capital privat, care, la finalul ultimului an fiscal, au avut o cifră de afaceri de 5.000.000 lei, pot angaja, din rândul pensionarilor, cu contract individual de muncă, persoane cu experiență, cu titlul de consilier în domeniile de activitate ale societății comerciale respective.

Mai mult, pentru persoanele angajate în cadrul acestei legi, nu se datorează contribuțiile de asigurări sociale și contribuția de asigurări de sănătate pentru partea din salariu mai mică sau egală cu câștigul salarial mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale. Astfel, dacă firma are mai puțin de 5 angajați, unul dintre aceștia trebuie să fie pensionar.

În cazul în care compania, care are o cifră de afaceri mai mare de 5.000.000 lei, are mai mult de 5 angajați, paritatea nu poate fi mai mare de un consilier pensionar raportat la un număr de 5 persoane care nu au atins pragul vârstei de pensionare.

„Sper ca întreg spectrul politic să susțină acest proiect, având în vedere beneficiile pe care le va aduce atât pensionarilor, cât și societăților comerciale și tinerilor angajați ai acestora, lipsiți de experiență și de avantajul de a fi avut modele profesionale la care să se raporteze. Am încredere că aceste demersuri, normale într-o societate în care, încă, ne pasă unora de ceilalți vor fi susținute de întreg spectrul politic parlamentar, inclusiv de colegii aflați la putere, care, în campania prezidențială, le-au promis românilor, chiar prin vocea candidatului lor, o Românie normală.”
Grațiela Gavrilescu

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: