14 aug. 2020 | 14:31

Se dau bani de la stat pentru acești români. Anunțul a fost făcut. Ce condiții se impun?

BANI
Se dau bani de la stat pentru acești români. Anunțul a fost făcut. Ce condiții se impun?

O veste importantă a venit pentru o mulțime de români pe final de săptămână. Se dau bani de la stat, aproape 155 de milioane de lei. Și au fost comunicate și condițiile.

Ce prevede proiectul de acum al Guvernului e oferirea unui ajutor de stat pentru sectorul producției de carne. Astfel, fermierii din domeniul avicol vor putea accesa un ajutor de la stat de aproape 109,8 milioane de lei. Scopul e să compenseze pierderilor cauzate de pandemie.

Totodată, crescătorii de ovine și caprine vor avea la dispoziție o schemă similară cu fonduri totale de 45 milioane lei, notează Profit.roSchemele au fost pregătite de Ministerul Agriculturii și mai trebuie aprobate de Guvern.

Ce înseamnă ajutorul pentru cei din sectorul avicol

Ajutorul de stat se acordă pe capacitatea de producție deținută de beneficiar, echivalent UVM (unitate vită mare), în funcție de speciile și categoriile de păsări.

Pe scurt, fiecare beneficiar poate primi până la 100.000 de euro (fără a depăși acest plafon. Cuantumul ajutorului este de 100 euro / UVM, echivalent în lei.

Cine se califică pentru așa ceva? Aici e vorba de întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate, după caz. Intră şi persoanele juridice care desfăşoară activitate de creștere sau reproducție a păsărilor pentru carne sau ouă.

În cazul celor care cresc oi sau capre, ajutorul de stat va fi acordat pentru un efectiv cuprins între 50 şi 1.000 de capete de femele ovine, cu vârsta de 1 an la data de 31 martie a anului 2020. Sau se poate acorda pentru un efectiv cuprins între 25 și 1.000 capete de femele caprine, cu vârsta de 1 an la data de 31 martie a anului 2020. Cuantumul ajutorului este de 5 lei / cap ovină / caprină.

Cine poate fi beneficiar pentru ajutorul de la stat în acest caz? E vorba de crescătorii din sectorul ovinelor și caprinelor respectiv, întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate, persoanele fizice, după caz, precum şi persoanele juridice care desfăşoară activitate de creștere a ovinelor / caprinelor.